Summa sidvisningar

tisdag 5 april 2011

APRIL

Nu har vi kommit en bra bit fram på den efterlängtade våren. Många vattendrag har eller kommer att öppna sig och möjliggöra fiske i öppet vatten. Många med mig längtar efter denna årstid.
Rent själsmässigt så är detta den absolut härligaste tiden som gäddfiskare.


Allt i naturen vaknar till efter vinterns dvala och man har ofta mycket bra fiske.

I slutet av månaden så har också våra sjöar i närområdet sköljt så då kan vi angripa dessa vatten med våra beten.

Metodmässigt så använder jag mig av tre metoder, spinnfiske med gäddflugor, spinnfiske med jerkbaits eller gäddmete.


GÄDDMETE
Vid gäddmete fiskar jag både från land och med båt beroende på vattnets storlek. Men att gå efter åar och leta fina strömsträckor eller bakvatten är en underskattad taktik.
Fördelen med det är att du blir mer metodisk, du stressar inte ifrån platsen när du väl är framme. Man vill gärna känna att man fiskat av sträckan eller bakvattnet ordentligt innan man går vidare.

När jag själv går efter ån så koncentrerar jag mitt fiske till max tre-fyra platser, det är bättre att verkligen ge mörtarna tid på varje plats. April bjuder ofta på bra fiske hela dagarna och att komma till heta platser på olika tider under dagen spelar mindre roll.
Jag använder mig av två riggade spön vid gäddmete och jag föredrar flötmete framför bottenmete om det går. Ett flöte som dyker under vattnet slår det mesta.

Vid vissa vatten så funkar dött bete riktigt bra och där använder jag mig av strömming eller makrill som båda fångar bra med gädda. Med en strömming på, kan jag ha den under flöte om jag vill men med makrillen blir det bottenmete.
Är strömmen svag så använder jag mig av flöten som nappindikator även vid bottenmete, jag ställer in flötet på lite överdjup och sträcker upp linan lite grann. Nappen syns väldigt tydligt på det sättet.
Gäddmete är bra året runt, den fångar kanske inte flest med gäddor men metoden har en förmåga att locka fram odjuren!

SPINNFISKE MED GÄDDFLUGOR
Denna vår så blir det tredje säsongen jag kommer att använda mig av dessa och jag längtar redan. Gäddflugorna är fruktansvärt effektiva och enkla att fiska med, nästan för enkelt…
Det du behöver tänka på är att ha rätt spö och rulle annars så kommer du inte tillräckligt långt med dina kast.

Jag använder mig ett Berkley Signa Pike haspel med kastvikter mellan 20-65 gram, spöet är 8,6 fot långt och är en dröm att kasta och drilla gäddor med.
Rullen är en Okuma Epix Pro laddad med flätlina 0.17 mm.
Jag vill använda så lätt tafs som möjligt och valet ligger då på en enkeltrådig titanium-tafs.
Det finns många olika fabrikat på både spö och rulle som är lika bra eller bättre men jag är supernöjd med det jag har.
Vårmadam
Tekniken är enkel, kasta den blöta flugan med rejäl en rejäl snärt, ta hjälp med handen på bakhandtaget så du utnyttjar hela kaströrelsen. På så sätt får du iväg flugan upp till 40 meter.
Vid landning tar jag två, tre varv tag på rullen innan jag låter den sjunka ner på det djup jag vill fiska.
På grunt vatten så blir det kortar stopp, spöet håller jag i rikting mot betet och kan på så sätt känna allt som händer.
Variera inspinningen med många stopp men viktigaste är att du fiskar långsamt.

8 av tio hugg är stenhårda du fattar direkt vad som händer!

Då det är ett långsamt fiske täcker man inte så mycket vatten så för att effektivisera fisket börjar jag med ett jerkbait som jag då fiskar in lite snabbare, får jag hugg byter jag till flugorna.
Jag vinner tid och kan koncentrera flugorna till de hotspots som gäddan är samlade vid.
Skall du täcka en vik så är det mycket vatten som inte det står någon gädda, det är små ytor där gäddan ibland står väldigt tätt, ankra upp och nöt igenom fläcken.

De flugor som används är enbart fabrikstillverkade och favoriten är I-Fish före ABUs Hairy Killer. Kinetics eller Westins Fly som de heter inför året passar bättre för djupare fiske ner mot 2-4 meter.
Jag tycker annars att flugorna kommer till sin rätt på riktigt grunt vatten från 0.3-2 meters djup.

Färgvalet: Den rosavita I-Fishen är en riktig dräpare, sedan gillar jag den papegojfärgade som passar i alla vatten. Hairy Killern i morotsfärg kommer väl till sin rätt i humusfärgade vatten. Många gillar rödsvart men jag har fasen inte lyckats något vidare med den färgen, har faktiskt ingen aning om varför.

Fiske är trist om det inte nappar...
SPINNFISKE MED JERKBAIT
Jag är kluven på detta fiske, det är en otroligt rolig metod, den är effektiv och den kräver lite mer av mig som fiskare.
Tyvärr så försvinner mycket av känslan under drillning med de påkar som många gånger krävs för att få en bra gång på betena.
Det är inte speciellt upphetsande att drilla en sjua på ett så pass styvt spö.

Kan jag så använder jag mig av Berkleys Signa Pike i spinnmodellen som är ger lite mer känsla under drillningen. Jag är så pass lång att jag i min storbåt kan stå på toften och jerka utan problem. I lillbåten plockar jag istället med ett traditionellt jerkspö.
Nu kör inte jag med de tyngsta betena utan håller mig till beten som Buster Jerk, Salmo Slider, Deviator, Westins jerk, Zam tail mfl.
Vid vårfisket så har jag två spön laddade, det till gäddflugorna och det till jerkfisket så jag snabbt kan skifta och därmed variera mig.

Färgvalet: Salmos RR är bra i alla väder och det spelar ingen roll om det är klart eller grumligt vatten, papegojfärgen är också pålitlig i alla förhållanden. Vid grumligt vatten så vill jag gärna haka på en i Firetiger eller något åt det gråa hållet.

Vid sol så letar jag gärna upp blå-silver färgade beten ur boxen.
Första hugget i öppet vatten på en I-Fish spinnfluga


 
VATTENTEMP
Så länge det inte är varmare än 7 grader leker i alla fall inte den grova gäddan och du kan ha givande fiske i upp till 11-12 grader i favvoviken. I mina vatten sker det i början av maj.
Tempen i början av april ligger ofta på 1.5-2 grader för att stiga till ca 10 grader i slutet av månaden.
Ju närmare månadsskiftet april-maj vi kommer så fångar man både utlekt fisk och madamer som det rinner rom ur.
Träffar man rätt dag kan du uppleva ett ”lifetime – fiske”, där utlekta bjässar vräker sig över dina beten och där de romstinna honorna bara puffar till betet. Varje kast är skräckblandad känsla av att nästa hugg så är det en tia…

April är en månad som levererar och jag rankar den allra högst av de tolv månader vi har.

4 kommentarer:

 1. Nice blog, jag hänger på:)

  SvaraRadera
 2. Snart dax för fiske i ån??

  SvaraRadera
 3. Jodå men nu är det ju högvatten och grumligt vatten. De två sista vintrarna har ju ställt till det så man inte hinner fiska där innan vårfloden.

  SvaraRadera
 4. Kan ju säga att det var väldigt mycke vatten nu!!hoppas du har båten långt upp på land:)
  /Micke

  SvaraRadera