Summa sidvisningar

måndag 18 april 2011

Leken över ?

Helgens fiske blev lite som ett antiklimax, högvatten har gjort det ofiskbart där jag brukar vårfiska och nu när vattnet sjunkit undan så gällde det att vara på plats.
Man brukar säga att gäddan inte leker så länge vattnet är under 7 grader men det får man ta med en nypa salt, gäller säkert de flesta gäddor, men de mindre leker i alla fall tidigt på våren.
Men denna gång så har även de större gäddorna lekt eller är mitt uppi denna. Fruktansvärt svårfiskat och de gäddor som kom upp under dagen ( 11 st ) hade alla lekt. När man klämde på buken så kom det lite rester av rom eller mjölke och ingen gädda hade den runda och goa mage man vill se. Nej det var slanka gäddor med såriga kroppar som inte hunnit äta upp sig igen.

Göran hade åter tjingat en plats i båten och skulle stå för dagens största, en sårig hona, hon nöp dock rejält på spinnflugan och gav en bra fight på det grunda vattnet innan hon kunde håvas i min nya gummerade ABU-Håv.
Göran med en utlekt gädda, 7,86 106 cm på spinnfluga
7860 gram och 106 cm noterades hon till innan hon fick simma tillbaka. Klockan var strax före halvnio på morronen när hon högg.
Ny ankring efter fotosessionen och nya kast på ofiskat vatten. Strax före nio så gungar det till i mitt spö och den kändes bättre direkt och den gick stadigt i sidled utan att jag kunde pressa in henne. Men efter första rusningen så ger hon upp fullständigt...när gäddan kommer närmare så ser jag att flugan sitter på ryggen på gäddan och det är samma fisk som Göran tog en stund tidigare! Om hon nu högg och missade flugan eller om den fastnade i ryggen direkt skall jag låta vara osagt. Det märkliga är att vi hade flyttat oss ca 50 m ifrån den plats hon högg första gången och jag kastade åt andra hållet.

Jämför skadorna på bakkroppen så ser ni att det är samma gädda
Vi återutsatte henne snabbt efter ett foto som bevis på att det var samma gädda.

Sedan nötte vi på och inte under hela dagen var det någon markant huggperiod, nån gädda här och där och alla utlekta.

Som det känns nu så missar man förleksfisket på just denna sjö och får ta gäddorna igen när dom fått vila upp sig några dagar för efterleksfisket brukar ju bjuda på aggresiva hugg och hårt kämpande gäddor.
I veckan som gick så försvann isen på våra sjöar runt i kring så nu är det öppet vatten för alla som är fiskesugen, snabbt har det gått för två veckor sedan satt man på 60 cm kärnis och ismetade.

2 kommentarer:

  1. Sjukt med samma gädda! Skapligt jobbig dag för henne haha. Antar du kör med bly för att få flugorna att sjunka lite bättre, sätter du det på tafsen eller på själva flugan i så fall?

    SvaraRadera
  2. Oftast kör jag helt oblyat, i alla fall med I-Fishen. Abus fluga kan vara lite väl lätt i "vattnet" så den kan få några gram.
    På djup ned till ca 2 meter så behövs inte bly, är gäddan i tagen stiger hon och hugger.

    Mvh Dennis B

    SvaraRadera