Summa sidvisningar

torsdag 17 februari 2011

FISKEPÄRMEN!!!

 
Sedan 1983 så har jag bokfört och skrivit in mina fiskar i en pärm, med åren så har den fyllts på med fångststatstik från såväl, gädda, gös, abborre, lake och havsöringar i denna numera välfyllda skatten.

BREDARE RYGG
För ett par årsedan fick jag byta pärm med en betydligt bredare rygg, den gamla bågnade över av alla papper. Sedan några år så använder jag mig även av excelark som underlättar för mig att hålla reda på allting.Med ett sådant program är det också lätt att göra kurvor och tebeller över fisket.
Men fortfarande vill jag fortsätta att bokföra mitt fiske och den är redan nu en historieresa bakåt i tiden.


Jag fisk inspiration till min pärm när jag läste Leif Engströms bok "Gäddfiskarens Specialknep" som jag kom över i mitten av 80-talet. Han hade koll på ALLT, jag anpassade den till mitt fiske och bokföringen har i princip sett lika ur sedan dess.
BIBELN
Vad är det då jag bokför till gäddfisket?

Vikt, naturligtvis och där alla 4 kilosgäddor får en rödmarkerad rad.
Längd, på alla gäddor över 4 kilo.
Bete, betets namn, storlek och färg.
Plats, namnet på sjön och ställe t ex, 8-djupet, Kullarna, Långbranten, dvs egna namn på positioner på sjön.
Lufttemp
Vattentemp, ytvattnet
Fångstdjup, på vilket djup högg gäddan.
Bottendjup, vilket bottendjup var det vid hugg.
Metod, trolling, mete, flötmete, betestrolling, jerk, spinn osv
Tid, tidpunkt för hugg.
Datum
Vind och vindriktning
Väder, klart, vxl molnighet, mulet, regn eller dimma.

Månfaser som plockats ifrån nätet och skrivits in i pärmen

Månstånd, där nymåne räknas som dag 1, halvmåne + dag 8, fullmåne dag 15, halvmåne - dag 23.Månvarvet är på 29,5 dag i min tabell räknar jag ett månvarv på 30 dagar.
Vikt, bete, färg och ev storlek

Mer fakta, dock är sjönamn och platser mörkade...Grunderna bokförs i en anteckningsbok som ligger med i väskan och som sedan överförs till pärmen efter fiskepasset. Det har blivit rutin och det är en stund för reflektioner och tankar inför nästa tur.


En mindre anteckningsbok som jag har med mig ut på sjön
Här skrivs det viktigaste faktan in
 
25 PASS OM ÅRET

Jag brukar fiska ca 25 gäddpass om året och har de senaste åren legat kring 150 gäddor/året. Av dessa så ligger i snitt 25 gäddor över 4 kilo. Dock har de två senaste säsongerna mynnat ut i 79st över 4 kilo.
Jag har en egen "skamgräns" på årsbästat som varje år skall vara över 8 kilo...och det klarar jag de flesta åren faktiskt.
Det var tuffare förr när man kom ut på sjön max tio gånger på ett år pga fotbollsengagemanget.

Vi gäddfiskare i Gästrikland har det tufft att komma över tiokilosstrecket och de som kliver över den gränsen gång efter annan i vårt område är mycket kompetenta fiskare. Hade dessa grabbar haft Blekinge eller Värmlandsvattnens potential så hade det varit dom som figurerat otaliga gånger i fiskepressen.
Själv nöter jag envist vidare efter min tionde tia och med tanke på att jag nästan tredubblat passen de senaste åren så är det en tidsfråga innan hon ligger där i min famn!

Framöver så kommer flera inlägg att handla om statistikutdrag ur pärmen.
2 kommentarer:

  1. Tjena Dennis! I hur många olika vatten jagar du dina 10+ gäddor? ...jag är övertygad att du har flera grymma "ofiskade" vatten inte långt ifrån dig

    SvaraRadera
  2. Jadu, jag håller med dig, tidigare har tiden inte räckt till att utforska allt för många nya vatten. Ifjol började jag och även i år så kommer jag att lägga tid på vatten som jag fått tips på och även på vatten jag själv tror kan hålla större gäddor. Men som jag noterat tidigare, det är knappt något vatten runt oss som kan leverera gäddor över 12 kilo, vi har Dalälven thats it, visst havet släpper ifrån sig nån enstaka vart femte år...men det finns ju naturligtvis flera sjöar som man kan ta tior i. Hur ser det ut för dig?

    SvaraRadera