Summa sidvisningar

söndag 9 januari 2011

Hur bra fångar era drag!

Som gäddfiskare är det oundvikligt att man efter några år drar på sig några favoritwobblers eller andra drag som är det bästa man kan fiska med, eller hur?
Men hur effektiva är dessa på att locka till sig sjöns största individer egentligen?

Många påstår att Bomber 16a är ett av de bästa betena som tillverkats för gäddfiske men den har också ett rykte om sig att locka mycket smått. Stämmer det eller är det valda sanningar som blir för att någon skribent uttalat sig i fiskepressen?
Höstgädda som högg efter solnedgång

Fångar Buster Jerk storgäddor på löpande band eller är det ett försäljarknep från CWC?
Visst, bankar man med en BJ så får man sina fina gäddor till slut men hur många propellergäddor har det gått på varje grövre bit?

Jag har själv haft olika favoriter genom åren och den första wobbler som jag gillade var den gamla varianten av Hi-Lo, den med tre trekrokar under buken, med den tog man sina första tioklubbare på både trolling och spinn.
Jag använder den fortfarande under höstfisket och den drar fortfarande grov gädda.

Nästa favorit blev en wobbler som fick ligga till sig i draglådan några år innan man vågade sätta på en Westins Jätte utan att bli utskrattad av kompisarna.
Men med en niokilos junigädda som debut så var man såld. Idag fiskar man inte utan en WJ på tafsen vid hösttrollingen.

Då jag ofta trollingfiskar på hösten så blir det att man provar sig fram med olika beten och när jag valde att gå från flötestrolling med levande betesfisk till ren trolling så visade sig levande betena fånga de flesta stora exemplaren. Fördelen är också att man täcker mer vatten då man kör i ca 0.8-1.2 knop istället för 0.2-0.6 knop vid flötestrolling.

En 8 hg id blev för gott!

En levande Id som är större än 8 hg lockar i 75% av huggen en gädda som är över 4 kilo! Inget annat bete är i närheten av dess kapacitet. Det svåra är att få tag i dessa stora idar, jag lägger ner en del tid för att både meta upp dessa såväl som att få de i mjärdarna.

De två senaste höstarna har jag inte fått så stora idar utan fått nöja mig med halvkilos exemplar, de är också bra men tveka inte att doppa kilosfiskar…De två senaste säsongerna så har både spinnflugan och Savagears Butch visat sig sortera ut de större individerna oftare och de skall åter få bekänna färg 2011.
Braxen är ett hett trollingbete
Jag har kollat hur det har fördelats mellan mina drag som jag använder. Hur många % av av fångade gäddor är över 4 kilo på respektive bete.
Iden ( över 8 hg ) toppar, där 75% av de fångade gäddorna på detta bete väger över 4 kilo.

 1. Id 75 %
 2. Braxen 50 %
 3. Spinnfluga 38 %
 4. Butch 28 %
 5. Död Strömming 25 %
 6. Salmo Slider 24 %
 7. Strike Pro 24 %
 8. Westins Jätte 23 %
 9. Sarv 17 %
 10. Jigg 16 %

Säcka gäddan innan ni fotar
På de drag som behöver många fångade för att locka större gädda är faktiskt Bomber 16a bara 8 % av de fångade gäddorna väger mer än 4 kilo.
Detsamma gäller även för Zalt, Big Mac och Westin Mag Pike, de drar gädda men ofta smått.

Hur ser det ut för er i ert fiske?

6 kommentarer:

 1. Jag kör mycket med nya favoriten strike pro giant fångar de lite större +4....även bomber 16a men då blir snittvikten mindre direkt.Har även kört med westins 17cm med bra resultat.Provade ditt sätt med levande bete i höstas ett par ggr innan isen la sig för tidigt..fick fisk direkt på levande med sänke inga monster, tappade en rejäl bit i Eltebosjön

  SvaraRadera
 2. Kul, jag håller med Strike pro är en mycket bra wobbler och jag har skaffat flera färger på denna, vet inte varför levande bete gick sämre i år men kanske bara tillfälligheter. Bomber är en wobbler som går lika bra till gädda och gös men den drar inte många stora tyvärr, de största har jag fått på den djupgående varianten 26a. Hann själv bara med ett pass på Eltebo/Ottnaren i höstas, det blev en sexa som störst.

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig blogg du har! Gillar själv detta med statistik runt omkring fisket vilket i förlängningen genererar både i ökad kunskap, förståelse och nöje.

  Personligen skriver jag också under att naturligt bete i form av fisk (död eller levande) är överlägset alla wobbler och andra drag. Intressant detta med att spinnfluga lockar stor gädda, fiskade själv för första gången med dessa i somras och blev fast direkt. Lätta och smidiga att fiska med och skrämmer inte gäddorna vid nedslaget. Att de lockar storgädda fick jag också bevis på men tyvärr tappade jag min drömfisk. Butch tycker jag har en förmåga att locka fina gäddor fastän den inte är så speciellt stor.

  / Mats

  SvaraRadera
 4. Tack för berömmet, ja ni själva uppe i norr har ju fantastiska gäddvatten, kul läsning om ert team.
  Mvh Dennis B

  SvaraRadera
 5. Har tagit många gäddor på Bomber 15A och 16A på djupriggen som överstigit 5 kg vilket jag tycker är bra med en topp på 11.4 kg men när jag läste det här så reflekterade jag oxå över det ni skrivit ovan att bomber ger många mindre exemplar vad det beror på vet jag dock ej kan ju säga som sista mening att jag fiskar ofta med Tormentor på sommarfisket vilket givit mig mycket fina gäddor över 8 kg flertalet ggr blyat i olika djup kan jag tillägga MVH JOHAN

  SvaraRadera
 6. Det är klart att mindre wobbler som bobmer 16A ger fler små fiskar då de är bättre anpassade som betesfisk för fisk i lite mindre storlek. Den intressanta frågeställningen torde väl vara om man över tex 100 timmars fisketid fångar fler 4+ gäddor med en Westins jätte eller om bombern fångar lika många stora men också fler små inom tidsspannet. I sådana fall är ju bombern bättre om man tycker om att få fisk oavsett storlek och westinarn om man inte vill ah de mindre.

  SvaraRadera