Summa sidvisningar

tisdag 28 december 2010

SUMMERING 2010

 

Hösttrolling i snöglopp
 Ja då var detta år till ända och naturligtvis undrar man vart fan tog den vägen, ja året alltså.
Tiden har en förmåga att gå alltför fort när man kommer upp i åldern, nu är jag inte lastgammal men man är inne på sitt 42;andra år och det finns så mycket som skall göras vecka ut och vecka in.
Jobbet kräver sitt, familjen sitt, skjuts till träningar och matcher, renoveringar på huset både invändigt och utvändigt, en stuga som skall fixas mm.
Sen när det finns tid över så vill man ut på sjön, ett sug som växer med åren. Ofta blir det inte mer än ett par gånger i månaden i snitt. Jag lägger dock ner mer tid under mars-april, juni och oktober november än under övriga året. Det har sin naturliga förklaring, vårfisket efter gädda vet ni väl alla om att det är nyckeln till tungviktarna, junifisket är bra till både gädda och gösfisket och som krydda på det så är senhöstfisket efter gäddan den bästa tiden.


Vårfiske i åarna kan vara dödligt bra
 Tidigare när jag var aktiv elit fotbollsspelare eller elittränare så var man glad om man kom ut ett tiotal gånger per år. Idag så har jag i alla fall dubblat antalet fisketillfällen. Det är naturligtvis inget att jämföra med er gäddjägare som kan vara ute flera ggr i veckan året om.


Men det som är så fantastiskt kul är att med snart trettio års erfarenhet av gäddfiske är att man faktiskt blivit riktig duktig på detta.
Jag plockar ofta de största individerna i sjöarna och har koll på vart gäddan finns året om, nej inte riktigt, insjöfisket efter förleksgäddan är fortfarande en nöt jag inte knäckt. Var fan är dom…

Dom står inte djupt, inte inne i vikarna eller vid grynnorna utanför lekvikarna, det är en gåta?

Vad hände med isfisket, vi hade minusgrader varje dag, ofta mer än tio grader ifrån början av december till 8 mars, på det massor av snö, jag har aldrig sett så mycket snö i dessa trakter. All fiskelust försvann, att pulsa i 90 cm snö fanns inte på min världskarta, stöp var det också på många sjöar. Det blev egentligen bara två riktiga ispass på vårisen, klart färre än planerat och den största vägde ändå över 7 kilo, 7240 gram. Dock tappades en potentiell tia under samma ispass.

Sista isfiskena så får man gädda djupt eller grunt, man får feta fina förleksgäddor men så fort isen gått finns inga gäddor.

Första hugget i öppet vatten våren-10
 Jag har dock hittat ett par mindre insjöar som producerar fina förleksfiskar under en kort period så det gäller att vara på plats dessa dagar.
Nyckeln till den framgången tillskriver jag att de senaste åren kommit fram riktigt bra beten för detta grunda fiske. Det började med de populära jerkbaitsen som Buster, Salmo Slider mfl.
Visst har man försökt tidigare men de beten som fanns att tillgå förut var inte optimala för det grunda fisket.
Höga Rodden fullpackad, våren -10
Men så kom då Spinnflugan för ett par år sedan och det är det absolut häftigaste som hänt inom gäddfisket enligt min mening! Nu kunde man skala ner utrustningen och anpassa den efter drillningen och inte efter hur tunga beten man skall kunna kasta på bekostnad av drillningsegenskaperna.

Spinnflugorna är det bästa som hänt inom gäddfisket
Detta fiske är faktiskt årets roligaste, att på riktigt grunt vatten smyga sig fram och veva in de pulserande spinnflugorna. Hugget på dessa skapelser sticker rätt in i ryggmärgen och ibland är infarkten nära när de smäller på. Att sen drilla på lite normalare spinnspön än jerkpåkarna är också betydligt roligare.

Årsbästat 2010, en olekt madam på 9340 gram fördelat på 108cm, underbart!
Årets största gädda högg på en papegojfärgad I-Fish spinnfluga i slutet av april, 9340 gram fördelat på 108cm.
Denna dag hade jag och David L ett fantastiskt fiske i strålande solsken, jag var faktiskt helt färdig när vi packade ihop prylarna.

David L med en utlekt krokodil, undrar vad den kunde ha vägt med fulla romsäckar?

Vår, vår, sol, sol och fina gäddor!

C&R gäller så långt det är möjligt
Det blev en kanonfin sommar med ordentlig värme under långa perioder, kanske inte det bästa vädret för gäddan. Men samma sak gäller här, rätt dagar med rätt förutsättningar så har du fint fiske efter sommargäddan. Månadsskiftet juni-juli är ofta en het period. Dagar med strålande sol och värme är då en riktig hit, allvarligt!
Grabben med en fin sommarborre!
Under dessa två-tre veckor har man också bra kvällsfiske fram till solnedgången.

Sommarens största gädda blev en fet madam på 8420 gram, 104 cm lång. Gäddan hade fantastiskt fin teckning och det är kanske den finaste gädda jag fått genom alla år. Denna tidiga julimorgon så var det strålande sol svaga vindar och vid sjutiden stod man i bar överkropp och spinnfiskade på grynnorna. Gäddorna var uppe i ytvattnet och jagade löjor, gösen tryckte på bottnen och högg även de när man lät jiggen gå lite djupare.


Sommargösen var på hugget även i år!
   


Höstfisket blev en annorlunda upplevelse, de senaste åren har trolling med levande betesfisk varit outstanding men inte i höst. När jag kört kombinations trolling har wobblers levererat bäst nästan vid varje tillfälle.
Förra årets bästa bete ”Butchen” fick ge vika för en klassiker, Westins Jätten visade sig återigen vara bäst trots snart 40 år på nacken.

Jag och tre gubbar till drog iväg på en fyra dagars gäddsafari mitten av oktober, vi ville alla ha chansen att drilla tolvor eller större, något vi inte kan få i våra hemmavatten. Målet med turnén var att någon båt skulle plocka en tia. Det lyckades nästan då Fredde Owetz lyfte en bit på 9,84 kg redan andra dagen.


Dimman rullar in och GPSen får jobba ordentligt
 
Mängdmässigt blev safarin ingen hit, endast nio gäddor kom upp. Det är alltid svårt i nya vatten men vi lärde oss massor och kan dra nytta av detta till nästa höst. Då skall jag på det igen.

Trollingfiske med paravaner är man lite rostig på då i stort sett varje vatten i Gästrikland har förbjudit dessa!

Det tragiska i sammanhanget är att de som beslutat om detta inte ens vet hur en paravan ser ut eller fungerar. På detta så är det ofta begränsningar till två spön per kort vid trolling.

På det så är det trollingförbud fram till den 15 juni, som om man tror att fisken förstår vilken metod den blir fångad på…
Fångstbegränsningar finns ju på tex gös med max tre fiskar om dagen, då spelar det väl ingen roll vad man använder sig av för fiskesätt. Gäddan bryr man sig inte om där kan du häva upp hur mycket du vill och orkar.

Jag jobbar hårt med ett par fiskevårdområden och förhoppningsvis kan vi sportfiskare få modernare regler om ett par år. Nätmarodörerna är tyvärr fortfarande härskande i de flesta styrelser.SUMMERING

Antal Turer: 25

Antal gäddor: 150 st

Över 4 kilo: 38 st

Över 7 kilo: 7 st

100-klubbare: 11 st

 

Novemberfiske så otroligt häftigt, alltid blir det nån grovsing!
 
Säsongen 2011 skall gå till mitt bästa fiskeår någonsin, precis som jag allt tror!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar