Summa sidvisningar

onsdag 8 december 2010

Bantargäddans förlovade land

Som passionerad gäddfiskare så vill man inte bara få fisk man vill komma åt de stora exemplaren också. Med rutin, kunskap, tid och fiske på rätt vatten så kommer drömgäddan förr eller senare.


Men var går gränsen för drömgäddan? för de flesta så är tio kilo en gräns som de flesta accepterat och som är möjlig att få i de flesta vatten.
Men det är när vi vill komma upp mot 12-13 kilo som minst 90 % av våra insjöar inte klarar av att leverera, eller?

Ta mitt närområde runt Gävle eller Gästrikland som exempel, så finns det ett enda insjövatten som kan leverera dessa gäddor, nämligen Dalälven.
Området runt Marma- Mehedeby är välkänt i gäddkretsar, fisketrycket är relativt högt under framför allt höstarna. Det finns andra områden också men de är inte lika kända.
Sedan kommer det upp något exemplar ifrån havsbanden som kan pressa siffrorna över tolvan, de är inte många och det händer inte många gånger under en tioårsperiod.

Alltså, mitt närområde suger om man vill posera med riktigt feta gäddor i famnen!


Men vi har flera gäddfiskare i närområdet som är fantastiskt duktiga och fångar många åttor, nior och tior varje år. Hade vi/dom haft vatten med större potential så hade vi/dom också fått posera i pressen med feta gäddmadamer.
Bitter? Nej men en aning frustrerande börjar det bli faktiskt.

Ett av mina hemmavatten är den välkända Storsjön, en sjö som är känd för sitt fina gösfiske, lite överdrivet egentligen, det finns mycket gös men oerhört mycket småväxt fisk och få individer över 4 kilo som vi sportfiskare vill åt. Nätfiskarna trivs då det krävs rejäla biceps att bända upp de välfyllda höstnäten.

Gäddbeståndet är hyfsat och gäddor upp mot nio kilo kommer upp varje år men den kommer aldrig att producera drömgäddor, därtill är sjön för grumlig, näringsrik och gäddan är hårt konkurrensutsatt av både gösen och abborren.

Det är välkänt att gäddan inte klarar av att hålla gösen borta från sina jaktmarker. Ni som fiskar på grund under försommaren som innehåller gös får aldrig en gädda eller hur? Men när leken är över och vi kommer in i juli så får vi gädda igen på grunden.
När gäddan i Storsjön sen vill fly från det sommar varma vattnet och glider ned djupare så stöter hon på syrefattigt vatten och hon måste upp i varmare vattenlager igen. Väl där blir hon passiv och däst och äter väldigt sällan. Under juli-augusti bantar de hårt kan jag säga.
Därmed blir det ingen ryggbredd utan långa slanka gäddor med stora huvuden och tunn bakkropp.

Före gösboomen i Storsjön så hade gäddan övertaget och den var faktiskt grövre i början på 90-talet om man jämför med dagens exemplar. Var gäddan 110 cm så visste man att det var en tia, idag är den på knappt nio kilo i snitt.

Jag har ett underlag på drygt sexhundra gäddor över 4 kilo som jag mätt och vägt de senaste åren för att kolla hur det står till konditionsmässigt med mina vänner.


Med formeln: längd x längd x längd/vikt får du fram ett jämförelsetal.

T ex 104x104x104/7300gram = 154,1

Med siffran 154,1 kan du sedan kolla upp vad en 110 cm gädda skulle kunna väga i samma kondition, dvs 110x110x110/154,1= 8,64 kilo.

Ju fetare gäddan är ju lägre siffra får du fram.

När man i Fryken körde sin Gäddfestival i höstas använde man jämförelsetalet 130.


Med den formeln har jag räknat ut ett snitt som gäller för Storsjön på de gäddor som jag fångat.
Då blir den genomsnittliga siffran 147,9

Genom att använda den siffran i en längdtabell så får du fram en trolig vikt.

I Storsjön ser den då ut så här:

85cm, 4,15 kg

90 cm, 4,93 kg

95 cm, 5,80 kg

100 cm, 6,76 kg

105 cm, 7,83 kg

110 cm, 9,00 kg

115 cm, 10,28 kg

120 cm, 11,68 kg

125 cm, 13,20 kg

Naturligtvis kan den väga både mer och mindre än genomsnittet, men förvånansvärt ofta så ligger vikterna väldigt nära dessa tal, i alla fall upp till ca 110cm.
Sedan diffar det rejält neråt i vikt.
Den längsta gädda jag fått i Storsjön var 123cm men tyngde bara vågen till 10,4 kg.
Ju längre gädda du fångar i Storsjön ju tunnare är dessa individer.

Av någon anledning har jag fått ett flertal gäddor på 106 cm och vid den längden har gäddorna vägt från 6,15kg till 11,0 kg, alltså en spännvidd på nästan 5 kilo!106cm 6,15 kg ( 2006 )

106cm 7,82 kg ( 2010 )
106cm 11,0 kg ( 1997 )
Till nästa år ligger fokus på att leta nya vatten för jag fiskar naturligtvis inte bara i Storsjön, nånstans finns det väl nån sjö hemmavid som kan leverera dessa tunga madamer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar