De första isarna brukar kunna ge riktigt fina gäddor på djupet. Den stora gäddan är ofta kvar ute på djupet och jagar pelagiskt, så en mört doppad ett par meter under isen kan ge kanonutdelning.
PREMIÄRFAKTA
Kolla faktan kring mina premiärfisken:
2005: 1 januari 9,0kg
2006: 13 januari 9,08kg
2007: 1 februari 9,44kg
2008: 11 januari 8,08kg
Isen har lagt sig sent på tex Storsjön och jag kryper gärna inte ut på tunna isar eftersom jag ofta fiskar ensam. 15 cm är ett bra riktmärke.
Klart man blir laddad när man vet att storgäddan blickar uppåt under isen...
Februarigädda i ett fantastiskt mönster |
Snyggt, du har inga tips du vill dela med dig kring det tidiga "pelagiska" ismetet? vart tar fisken vägen sen? osv, helt grön på ismete :).
SvaraRaderaJag brukar ge mig ut på öppna fjärdar och det får gärna vara ner mot 8-12 meter eller ännu djupare beroende på sjö. Ibland handlar det om två kilometer ut och ibland några hundra meter. Det får gärna vara i närheten av en djupbrant eller grynna men inte nödvändigtvis. Jag kör med 6 spön och fördelar med tre djupt ner ca 1 meter över bottnen och tre spön på mellan 2-4 meter ned under isen. Jag ställer spöna med ca 20 meter mellan dvs ca 120-140 meter mellan första och sista spö. Själv sätter jag mig i mitten av raden så jag max har 50-60 meter till de som står längst bort. Viktigt också att sitta en 30 meter bort från närmaste spö. Jag använder oftast mört eller braxen till isfisket gärna upp till 3-4 hg. Oftast hugger de största gäddorna på de beten som fiskar högst. Tiden runt 9.30-12.00 anser jag hetst under dagen, men min isrekordgädda högg sent en februaridag strax innan solnedgång på en mört två meter under isen. Viktigt att våga prova ute på isen "middle of nowhere". Lycka till.
SvaraRaderaTackar! kommer ha dom i bakhuvet när jag kliver ut på isen :)
SvaraRadera