Summa sidvisningar

måndag 8 april 2013

VÅRVINTERSATSNINGEN DEL III

Ja, då var det klart med isfisket för denna gång, även om det ännu dröjer ett par veckor innan sköljning så var gårdagens isfiske det sista för mig.
Vattendragen är öppna på flertalet platser och till helgen är det flötmete i öppet vatten efter gädda som gäller.

MÖRTBALJAN FULL
I torsdags vittjades mjärden och det var som vanligt, fullsketen med stormört och nu hade även några braxnar hittat in.
Nu har vi så vi klarar oss hela april ut, ingen tvekan om det!

Frågan är bara hur gäddan kommer att reagera denna vår, är leken i full gång när sjöarna sköljer eller hinner man med något förlekspass?

SOL, SNÖ OCH HAGEL
Solen sken ifrån klarblå himmel denna morgon och det var rekordhög morgontemp, endast -3 och det var inte igår kan jag säga.
Bära eller brista, de största och fetaste mörtarna fick följa med ut, inga "sniplockare" här inte.

Mina vippor kan jag reglera längden på beroende på betesfisken storlek och det ser lite märkligt ut när vippan står ganska högt upp innan hugg, men jag slipper massa blindfäll.
Jag är av gamla skolan och snurrar endast en ögla som jag hänger över vippan.
Viktigast är att höra nappet och ålbjällrorna är överlägset allt annat i sin enkelhet.

SEG START
Det blir bara ett fäll under de första två timmarna och det är en fin fisk som sitter där. Jag drillar med van hand och när den är vid hålet får jag lirka några gånger innan jag styr in huvudet i hålet. Men den tjocka isen var inte till min fördel och en av krokarna fastnar i iskanten, ett rejält knyck med huvet och den var borta...Nåja, det var bara att slå på autopiloten och gå på nästa fäll. Solen sken fortfarande och det förvarnade snöovädret lyste med sin frånvaro.

Det blir ett par fäll till men faktiskt är det två mindre som vågat på sig fetmörtarna. Känslan är väl sådär när klockan närmar sig tiotiden och det samtidigt mulnar på ganska snabbt norrifrån.

SMACK!
Ett spö hade jag flyttat på och det satt ett femtiotal meter bakom mitt basläger och det plingar till rejält när jag hör det välbekanta ljudet. Snabbt på tå och visst, nu eller aldrig...
Som ofta när det fiskas pelagiskt och gäddan kommer underifrån så går det fort ut med lina och denna gång såg det ut som om gäddan satt på en cykel utför Ryggenbackarna!
För att minimera risken att få spolen övervarvad slog jag tíll på en gång! Möts av ett tvärstumt svar!

Ojdå, det här kan bli intressant. Vi känner lite på varandra innan hon tar kommandot och kör med mig, höger, vänster, neråt och framför allt bort från hålet.

Jag försöker hålla mig ännu kallare denna gång med tanke på isen och första försöket lyckas och jag vräker upp en rejäl gädda på isen. Skallen är gigantisk men övriga kroppen är kanske för slank för att kliva över tiostrecket.
Jag lägger upp henne på avkrokningsmattan och för att öka spänningen lite mäter jag henne först.
110 centimeter!
110 centimeter kan innebära allt från låga åtta till en bit över tio kilo. Men jag ser att hyddan inte räcker till när den mesta anspänning lagt sig.

Men en underbar gädda får avsluta vintern för denna gång och jag kan tryggt veta att hon mår bra där under isen.

Sen dröjer det bara en halvtimme innan snön och haglet rasar över en och jag plockar nöjt ihop mina prylar och beger mig hemåt.2 kommentarer:

  1. Bra fotograf ;) Grym fisk! På lördag tar jag och brosan revansch!

    Kul att träffas. Hoppas det blir fler gånger!
    Mvh /Johan

    SvaraRadera
  2. Tack detsamma. Kör hårt, men var försiktig, isen går snabbare bort än vad man tror på denna yta...

    SvaraRadera