Summa sidvisningar

torsdag 7 februari 2013

GÖSEN EN ROLIG BISYSSLA

Gösfisket för mig är en rolig bisyssla till gäddfisket!

Det blir kanske 8-10 riktade pass om året och då gäller det att pricka rätt för att lyckas.
Vi har flera fina gösvatten trots att jag bor en bit upp i landet och i mitt närområde hyser vi toppklass på många vatten.

Min första gös tog jag en sensommarnatt i början på 80-talet och på den tiden var gösen precis så mystiskt som det gärna vill framstås i pressen idag.
Då fiskade man definitivt inte gösen under dagtid och det var många ”förstörda” nätter under 80 och tidigt 90-tal.

Men så kom man på att det gick utmärkt att jigga gös på dagtid, bara du var på rätt plats och sedan 1991 har det knappt blivit något nattfiske, finns ingen anledning.
Dock provade jag någon natt härom året och resultatet blev precis lika magert som under min ungdom.
Gösen skall fångas under dygnets ljusaste timmar och jag håller tidig förmiddag som den absolut hetaste tiden på dygnet!

MÅNFASER!
Hur påverkar då månens faser gösfisket?
Många är vi som letat och letar förklaringar under gäddfisket men gösen har vi liksom inte fått kläm på i media och bland kollegor.

Jag vill påstå utifrån min statistik, i mina vatten, på mitt sätt att fiska att det inte finns något som helst samband oavsett månens fas.
Jag har egentligen lika bra fiske under hela förloppet och kan bra skönja små toppar i statistiken. Men det kan lika gärna bero på att jag varit fiskat oftare just den dagen i månens fas.

STATISTIK
Ni som läst bloggen vet om min smått sjuka förtjusning i statistik. Allt bokförs och det gäller även gösarna.
Sedan 1987, finns 211 gösar över 3 kilo bokförda och det är de som ligger till grunden för underlaget.
Jag bokför fångsten på just den aktuella månfasen den dagen och omvandlar det sedan till tabeller, som ni kan läsa.


Gösfångst över 3 kilo. 211 stycken bokförda.
 METOD
Mitt sätt att fiska efter gösen har ju naturligtvis ändrats under åren och det är en rolig utveckling både taktiskt, tekniskt och utförandemässigt!

1987-1994
Var trolling och enbart trolling som gällde. Stora vattenvidder täcktes och de beten som fick sitta på de tjocka Berkleytafsarna var precis de samma som under gäddfisket. Det var Hi-Lo 40 gram, Bomber 26a, Manns 20+ och Westins Jätte som fångade de flesta gösarna. Det var vanlig bonntrolling som gällde.

26 juni 1995, en trollad gös på en hemgjord Cisco Kid variant i blå-silver
1995-2001
Så blev det mer focus på mindre beten anpassade efter gösen. Cotton Cordell, Bomber 16a, Big Mac var de som hängde på under trollingturerna. Nu körde jag mer med djuptackel och trevägslekande. Nu fick vi mer gös på djupt vatten dagtid. Vi kom åt de gösar som tryckte på bottnen. Under samma period började jag jigga efter gösen med lätta spön och tunna nylonlinor, typ 0.20 och lite grövre nylontafs på runt 0,40 framför betet. De första jiggarna var lite större Curly tails men även shadjiggar uppåt 12 cm hängdes på. I slutet på 90-talet byttes nylonlinan ut mot flätlinor och känslan i fisket ökade dramatiskt.

24 juni 1998, en Rapala 18 cm på djuptackel lockade upp denna tröstgös. Timmen innan tappade jag en 7+ gös, förövrigt den enda gång jag haft en sådan stor gös på, än så länge...
Under denna tid hade vi fantastiskt fint gösfiske och vi letade branter och grynnor på ett helt annat sätt än tidigare. Det blev några gösar över fem kilo och ett dåvarande personbästa slogs en julikväll 1998. Det rekordet skulle sedan stå sig till sommaren 2011. Men bakom hörnet lurade en gösfiske katastrof, ryktena om ett gott gösfiske hade nått våra nätmarodörers öron i området och dom smidde onda planer…

2002-2007
Dominerade inslaget av jiggfiske men nu gick jag över mer och mer till shadjiggar och storleken på dessa låg ofta på 12-15 cm. Medelvikten ökade något, men de där toppfiskarna saknades. Ohämmat nätfiske i våra bättre gössjöar hade nu nått gränsen till vansinne och en gös över 3 kilo fick betraktas som en sensation.
En oerhört fin fisk
Som komplement så började jag köra betestrolling med levande mört utefter grynnor och branter och ut mot djupare vatten. Min dåvarande båt en Örnvik 400 passade alldeles utmärkt att ro ifrån.
På det sättet lyckades jag komma över 4 kilo några gånger under dessa tragiska och magra gösår.
Toppfisken blev dock en augustigädda på 10.3 kg.

Men under denna period blev nätfisket allt för utbrett och vi var många som såg på eländet med sorgsna ögon. Men till och med de värsta nätmarodörerna förstod att så här kan det inte fortsätta, det blir ju ingen förtjänst?
Det blev förbudsområden där gösen fick leka ifred, färre dagar att lägga ut massförstörande redskap och sakta men säkert började beståndet att hämta sig.

2008-2011
Nu kunde man skönja att gösen började återhämta sig och att gäddorna fick allt svårare att parkera på grynnor utanför lekvikar. De intogs nu av stridslystna hangösar som hade som uppgift att vakta och hålla rent runt rommen.
Medelvikten ökade igen och ryktena under slutet av 2000-talets början talade om en kommande gösboom.
Dagens enda fisk då värmen tog kål på det mesta under vattnet, sommaren 2010.
Själv var det i princip enbart jiggfiske med 6 tums Relaxjiggar eller Savagears modeller som satt på tunna tafsar.
Jag kunde själv för två år sedan öka mitt göspers med 30 gram, en liten men ack så viktig ökning i juli 2011.

2012
Visst hade jag testat vertikalfiske under någon period men inte så mycket att jag ansåg det bättre än gamla hederliga jiggfisket.
Men den pelagiska varianten var något som ändå lockade mig. Förra sommaren bestämde jag mig för att lära mig detta och sommarens regniga fiske ägnades åt detta.
Men trots många gösar och flera fina fiskar orkade ingen över 5-kilosstrecket. Det var väl bara jag och Spiggo som inte lyckades…

Kajan med sin första vertikalvampyr

Hugg nån gång!!!
Till årets sommar är förväntningarna högt uppskruvade och det mumlas i de inre kretsarna om att en tia inte är omöjligt att plocka. En osannolik utveckling på toppfiskarna sedan de tragiska åren 2002-2007.

Själv lockar det att kunna komma över 7 kilo men att pricka in en sådan på ca tio vertikalpass är en svår utmaning oavsett månens fas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar