Summa sidvisningar

måndag 19 november 2012

HOPPA I SJÖN!

Jag har hamnat i en långdragen formsvacka och hade det handlat om fotboll så känns det som 14 raka matcher utan vinst. Jag fiskar helt enkelt fel, fruktansvärt fel just nu.

Med dåligt fiske kommer också tvivlet tidigt på dagen. Har det inte huggit på ett par tre timmar så tvekar jag och börjar exprimentera å det grövsta, vilket leder till ännu sämre utfall och än sämre känsla.
Framåt elvatiden så har man gett upp och sitter i båten och är uppgiven.

Förr fiskade jag mig igenom allt och trodde stenhårt på vad jag gjorde och tyckte att jag fick belöning för slitet.
Nu så får jag inte ett skit tillbaka!

VAD ÄR FELET?
Ingen aning faktiskt, i höst har gamla hotspots inte gett någonting överhuvudtaget och flera som jag känner har snurrat på nya platser med ok resultat.
Själv har jag utgått ifrån tipsen och på "Den Stora Sjön" så ser man ju vart båtarna håller till.
Men jag glider tillbaks på mina branter och hålor men fisken är som bortblåst.
Jag är sedan länge en trogen trollingaktör på hösten och det är därmed detta fiske jag funderar över.

Jag går nu igenom hur jag fiskat, vad är det som inte stämmer?

FARTEN?
Jag har på storbåten en nya motor och där  fått ta hjälp av två trollingstrutar efter sidorna som jag tycker bara har fördelar med stabil gång, båten tar inte vind och det är lättare att hålla jämn fart. Men tänk om den jämna farten är en nackdel? Förr så gjorde vågorna och vinden att betena fick en mer varierad gång, är det något som gjort resultatet sämre? Jag ligger på mellan 1,0 - 1,4 knop stadigt under höstfisket som jag gjort i många år. En del har haft bättre fiske i uppåt 2 knop men det kanske är tillfälligheter.

Men jag har ju tre båtar till och där är konceptet detsamma, lågfartstrolling med 5 hk fyrtaktare eller med min elmotor och det går inget bättre i dessa båter heller.

BETENA?
Ja, vad har jag haft på haken egentligen? Ja du, Westins Jätte, Westins Platypus, Butch, Cobbs, Cisco Kid, Hi-Lo, 4-play, Frenzy, feta shadjiggar, Ailen eel, Rapala SSR, Strike Pro, Hemgjorda wobblers, levande beten såsom id, mört, abborre, braxen, sarvar, björknor, Salmo Fatso, McTail, Zalt, Grandma, Nils Master, Manns, Bomber, Turus Ukko, Swim Whizz, Soft 4-play är väl en del av de som fått tid i vattnet.

Trolling med levande betesfisk har tidigare år skördat ordentligt men både förra hösten och denna så har wobblers flera gånger gett bättre och större fisk.
Men jag har ingen aning om varför?
Visst finns det fog för att tro att gäddorna kan ignorera beten som man exponeras emot flera gånger men då handlar det om begränsade ytor, tex lekvikar med en Buster Jerk på tafsen.

Ett levande bete måste dom ju äta!

BOTTENDJUP?
Största djupen har tidigare gett bäst resultat men icke i år, 4-5 meters platåer med spridda fiskar har gett överlag bra fiske. Varje fiskepass har man fått överge djupen för att glida in på grundare vatten och där tagit någon enstaka fisk. Kanske gäddorna står extremt grunt även i insjöar?

BETESDJUP?
Har under många år haft framgångar med beten fiskade högt uppe i vattnen oavsett bottendjup. Men har alltid något bete som drar upp lite bottenslam utifall att de står och samlar lera på buken...
Jag har inte sett något mönster som skiljer sig åt utan det har huggit på djupt och grunt fiskade beten, bara färre hugg än normalt...

SÖNDAGENS FISKE
Jag var ute en heldag igår och fick ihop fem små gäddor till slut. Det var långt mellan huggen och fyra tog på wobbler och en på levande bete.
Vid elva så var jag extremt nära att hoppa överbord!
Så less var jag just då:


Tanken har slagit mig att hoppa överbord och ge fan i fisket...
Höstsummering:
13 oktober     0st
14 oktober     1st
21 oktober     2st
2 november    2st
4 november    3st
5 november    1st
18 november  5st

Sammanlagt:  14 st varav en enda över 6 kilo...

Normalt snittar jag 5 - 15 gäddor/tur under hösten med någon över fem kilo varje gång.


4 kommentarer:

 1. Känner igen mig i ovan. Jämför fiskeloggar med förra hösten och då snittade vi 4-6 fiskar på runt 4h. Snittvikt på 4.75kg. I år har jag nog tagit 6 gäddor på hela hösten.. har inte ens brytt mig att väga dem.

  SvaraRadera
 2. Kom ihåg att filma när du hoppar idet
  skulle nog dra upp träffarna på din blogg! ;)

  PS: Min höst kan man inte klagga på.

  SvaraRadera
 3. Vi är tre grabbar i södra sundsvall som fiskar två tre pass i veckan och dena höst så käns det som det ända rätta är att skuta sig själv. Vi har haft så sjukt dåligt fiske så man börjar fundera på en ny hobby. Men missförstå mig rätt det känns skönt att höra att det inte bara är oss det gått dåligt för.... Tack för ditt inlägg :-)

  SvaraRadera