Summa sidvisningar

tisdag 25 september 2012

FINDAG PÅ SJÖN

Tog en semesterdag i måndags och ägnade mig åt gäddfiske i ett par mindre sjöar. En klarblå himmel och en svag nordvind drog fram över vattnet. Vattentempen hade sjunkit ner till 11 grader och trots att helgens vidriga regnväder dragit fram syntes inget i vattnet, som annars har en tendens att bli just ännu grumligare efter regn.

I denna sjö höjer man inga personbästan utan det som är roligt är att det ofta är bra fiske med god medelvikt utan de där riktiga topparna. De större exemplaren ligger på uppåt 7 kilo och det är vanligt med fisk mellan fyra och sex kilo. Men på något sätt stannar de vid växten runt metern, trots god tillgång på betesfisk.

TVÅ SNABBA!
Planen var att köra trolling och leta efter stim och eventuella platser som samlat gäddan. Dagens första hugg är en fin fyrakilos som gapat över en Hi-Lo i blå-silver som funkar fint i solskenet.
Fortsätter i utefter samm brant och tio minuter senare får jag ett stumt hugg på det handhållna spöt, fina rusningar med härligt spöböj fortplantar sig i klingan och jag får svettas under ett par minuter. Det visar sig var en av sjöns större invånare som bitit i dansk plast, en Butch i firetiger.
Galant håvning, vägning och mätning. 99 cm och 6,43 kg. Alltså en av sjöns större individer.

Sedan tog det tvärstopp, inte ett hugg eller pet i prylarna förrän runt 14-tiden, då på en ny plats med lite större djup och brantare kanter.

Kontoret
COBBS
Under sommaren köpte jag in ett par amerikanska handgjorda beten och en wobbler jag fastnade för var en variant av "Cobbs Crank 10 tum" som har en hög profil och har ett intressant rörelsemönster. Nackdelen vid provfisket var betets flytförmåga den var för bra helt enkelt. När jag kör i dryga knopen vispar den fram under ytan. Så det blev att förtynga den med ett par kulblyn i buken så den blev svävande.
Wobblern är väl också tänkt som ett twitchbait så då är den väl gjord för en högre fart. Men nu funkade den perfekt och den jobbar sig ner mot ca 4 meter i vattnet.

Tjugo minuter efter sjösättningen så bugar spöt djupt och premiärgäddan på Cobbsen visade sig väga runt sex kilo. Den brunoranga färgen gav mig en aha-upplevelse då jag förväntat mig att den skulle försvinna i det brungrumliga vattnet, men tvärtom den syntes extremt bra.
Annars var det blandat, inget bete eller färg stack ut under dagen utan allt från dova till färgglada beten funkade.

Eftermiddagen gav sex gäddor och ingen vägde under tre kilo så det blev som det brukar i denna lilla pärla.
Åtta gäddor mellan tre och dryga sex kilo.

Dagens vinnare

3 kommentarer:

 1. Är det en gammal goding i grönt jag ser ??

  SvaraRadera
 2. Japp, har en reserv på väggen i källaren också. Ruggigt svåra att komma över...

  SvaraRadera
 3. Ja det kan man säga, har precis lyckats med en blå :-) den skall provas på söndag......

  Såg på "höstpyssel" inlägget att det var många gamla godingar i arsenalen !! man blir lite smått avundsjuk :-)

  Underbar blogg föresten......

  SvaraRadera