Summa sidvisningar

måndag 16 maj 2011

Nostalgifiske med skeddrag

När man började sin fiskekarriär under tidigt 80-tal så fanns det inte tillräckligt med pengar i kassan för att kunna köpa in en massa wobblers. Man fick då hålla sig till skeddrag eller spinnare som kostade betydligt mindre. Det kändes inte heller lika jobbigt att bli av med ett skeddrag som satt sig i bottnen.
Visst, sparade man veckopengen så man kunde investera i ett par Hi-Lo wobblers i 26 grams varianten.

Forsmans Velocipedaffär i Torsåker hade ett mindre ABU sortiment och det var där man stod och tummade på betena man drömde om att äga.

ATOM OCH UTÖ DRAG VAR DE BÄSTA!
Tidigt blev Utö och Atom favoritbetena, helst i färgen Silver, Lys eller Bgl som man trodde stenhårt på.
Dessa fångade många gäddor och en vass metod jag använde mig av var att leta efter djupbranterna.
På den tiden ägde man inget ekolod och för att hitta branten så släppte man på djupt vatten ned ankaret till ca 5 meter, sedan rodde man sakta in mot land och när ankaret slog i bottnen så visste man vart branten började, genialiskt!

Precis där branten började kastade man ut skeddragen tillbaka mot djupt vatten och lät det sjunka till bottnen. När draget nått bottnen så började jag ro inåt igen mot grundare vatten. Skeddraget följde då branten perfekt och på den metoden tog man många fina gäddor.


DRAGRODD
Vid dragrodd på djupt vatten kastade man ut skeddraget, lät det sjunka till bottnen, sedan tog man några årtag och lät båten glida fram över vattnet. Då steg skeddraget först några meter för att sedan långsamt vicka sig mot djupet igen, slackhuggen kom som ett brev på posten.

Det blev roliga drillningar även då en tvåkilos högg, den skulle ju vevas in med en Abumatic 330 och ett 7 fots spinnspö.

Några klassiker i lådanZIGZAG METODEN
Vid spinnfiske runt grynnor så använde man sig av zig-zag metoden, dvs låta betet sjunka till bottnen, veva några vevtag, åter låta det sjunka mot bottnen, ganska likt dagens fiske med våra jiggar. Även det fungerade riktigt bra.

I slutet av 80-talet så slutade jag använda skeddrag och jag har faktiskt inte tagit en enda gädda på det sedan dess, undantaget när jag fiskar med små Salar efter abborre då nån smågädda ibland har blandat sig i.

Men i vintras la jag några bud på några skeddrag på Tradera och nu är det inplanerat en ”Nostalgi - fiskedag” med dessa.
Det viktiga då är inte att ta storgäddan utan att åka ut på vattnet och ha kul och verkligen ge det chansen igen.


Då skall det bara fiskas med dessa skeddrag och det skall bli riktigt intressant att se resultatet.

1 kommentar:

  1. Kul att du skrev om skeddrag......sist jag var i stugan så plockade jag fram ett atom blå silver och provade några kast.Såg att gäddorna var upp vid ytan och jagade så jag kastade mot ett vak och PANG!!! vilket j::la hugg det skrek till i rullen sen släppte den!!!var nog det värsta hugg jag känt.Gjorde några kast till och pang där satt den iaf. kanske inte samma men gädda men en härlig drillning vart det med många rusningar...så nog funkar dom gammla skeddragen än bara man ger dom lite tid så/Micke

    SvaraRadera