Summa sidvisningar

onsdag 12 maj 2010

Mindre mobil båt till ditt fiske

Att använda mindre båtar till små eller mellanstora vatten ger dig ofta stora fördelar mot en större båt. Du kan sjösätta den på fler platser, du kanske måste dra båten de sista metrarna, du är inte beroende av en ramp eller liknande. Du kan fiska på små vatten, dammar eller åar.

Jag har en Höga Rodd 390 som komplement till min större båt. Den kostade 11 000:- i nypris, men det går att få tag i likande objekt på Blocket för 4-6000:-.
Med en 5 hk fyrtaktare så har jag ett ekipage som tar mig ut på de flesta insjöar i mina domäner, med en rorkultsförlängare och sittandes på mittbrädan skrämmer jag upp den i 10 knop vid transport.
Sen är den perfekt att trollingfiska i mycket låga farter.

Det är inga problem att krypa fram i 0.6-0.8 knop.

Till spinnfiske så är den tillräckligt stabil för två fiskande, en står på toften i fören och en i aktern.

Innan fisket så är båten ”ren” dvs inget är skruvat i den såsom ekolod, spöhållare eller givare mm. Ekolodet och GPS har jag på en mindre verktygslåda där det finns ett mindre 12 V batteri ( 12 amp ) som energikälla. Den ställer jag sedan ovanpå bensintanken.

Givaren sitter på en liten planka som jag sätter fast bak i aktern med en mindre skruvtving.

Spöhållarna är av det amerikanska märket Down Easter som håller för allt som simmar i våra vatten, det genialiska med dessa hållare är att vid hugg så lyfter du spöet rakt upp och den släpper då sitt grepp. Det är sedan bara att drilla fisken snabbt.

Dessa skruvas fast i relingen och kan ställas in i alla vinklar.

När man har begränsat med utrymme gäller det att ha ordning i båten, spöbag och håv långt fram i båten tillsammans med de spön du inte fiskar med. Ankare, Våg, tänger, måttband, vågnät, säck, priest och andra prylar har jag i en hink, på så sätt har du allt på plats. Det skall vara så öppet som möjligt framför dina fötter så du kan stå och drilla utan att vara rädd att trampa sönder något

Packad båt
Väskor längst fram, de aktuella beteslådorna får plats bredvid mig, där jag sitter på avkrokningsmattan som får fungera som sittunderlag tills storgäddan bärgats.


Vi längre turer så har jag en plaststol från IKEA, Snille som jag bara köpt skalet av, dvs utan ben, som jag placerar på bakre sittbrädan. Den räddar ryggen under långa trollingpass. Det är bara att sätta sig ned och luta sig tillbaka, kroppens tyngd gör att den inte ramlar bakåt. En sån kostar dryga hundringen och är väl värd sina pengar.

Sommargädda i lillbåten

3 kommentarer:

  1. Vad är det för betesvikt på spöt i hållaren??

    SvaraRadera
  2. Det är ett Savagear MP Predator 40-100 gram 10 fot långt. Ett helt fantastiskt spö till gäddfiske, bra ryggrad, lätt och perfekt till Trolling som jag använder de mest till. Pris ca 1200:-.

    SvaraRadera
  3. Måste ge dig cred igen för din blogg. Alltid kul och intressant läsning! Tittar in på din sida varje dag! Mvh Elias

    SvaraRadera