Summa sidvisningar

tisdag 30 mars 2010

Spinnfiske i små åar!

Våren har kommit smygandes här i Södra Norrland och den senaste tidens mildväder har gjort att vissa åar har öppnat sig.
Svart kallt vatten som långsamt ringlar sig genom det i övrigt vita landskapet men någonstans därnere står gäddan och trycker, de väntar på vårens lekbestyr.
Värmen har dock gjort att de blivit mer aktiva, redan någon tiondelsgrad gör underverk.
Det är nu före leken som man kan göra överraskande fångster i små vatten. Gäddan vill fylla förråden så att man är maximalt förberedd på leken som är i antågande.

Det jag riktar in mig på är de mindre åarna som det vimlar av i Sverige, 8-10 meter breda med större bakvatten på vissa ställen. Djupen brukar variera från mellan 2-5 meter.
Här huserar gäddor på upp till 10 kilo men räkna med fisk på 2-4 kilo de flesta gångerna du besöker dessa vatten.

Hur fångar vi då henne på spinnutrustning?
Vilka platser är intressanta, vilken spinnteknik gäller?

Utrustning:
Viktigt att packa lätt och att vara mobil då man vandrar långa sträckor under passet.
9 fot spö spinn/haspel är en smaksak, jag föredrar att fiska med multirulle i 5000 storlek.
Kastvikter på 15-40gram räcker långt.
Flätlina som håller upp till 20 kilo då blir det lättare att dra loss drag som fastnat.
Ståltafs eller på minst 30 cm.
Håv
En draglåda med plats för tjugotalet drag, extratafsar och ev reservspole.
Vågnät, våg, tång, måttband och kamera.
Vätska att dricka helst vatten då man blir törstig att pulsa runt i snön.
Mat i någon form
Ryggsäck att förvara allt i.

Beten:
Jag vill gärna ha beten med ”tyst gång” med det menar jag ett draget inte skall rassla eller vibrera. Vattnet är kallt och jag eftersträvar naturliga rörelser på draget.
Swim Whizz i sjunkvarianten, dvs mellanstorleken. Westin mag Pike, Hi-Lo 26 gram, Zalt, Zam, Bomber 16a, Westins Jerk 12 cm eller en Salmo slider sjunk uppfyller mina krav.
Även skeddrag kan vara effektiva och då tänker jag på Atom eller Utö.
Shadjiggar typ Relax 6 tum med ett lätt jigghuvud 4-7 gram så du kan få jiggen att långsamt sjunka genom vattenmassorna. Jag vill ha så lång krok som möjligt till detta och får du tag i 10/0 krok så kan du köra utan ”stingerkrok”.

De färger som är mest fångstgivande är blå-silver, papegoja, grön eller mörtfärgade beten.
Ibland kan starka färger ge utslag typ rödvit, gulflour eller liknande.

Platser:
De områdena som är mest intressanta är vassbälten, bakvatten, direkt bakom kurvor, under vattenhinder såsom nedfallna träd, bryggor eller stenar. Kanten mellan starkare ström och lugnare vatten är också intressant.

Teknik:
Det är långsam bottennära inspinning som gäller.
Kasta tre fyra kast nedströms, täck in båda kanterna. Det handlar om precisionskast på 10 till 25 meter. Flytta dig 20-30 meter och gör om. På så sätt täcker du långa sträckor under en dag.

Efter kast så startar du inspinningen mycket långsamt med täta spinnstopp, gärna någon dragning med spöet ibland. Huggen varierar det kan vara stenhårda attacker likväl som man bara känner en puff på betet. Rappa mothugg och vassa krokar hjälper dig på vägen.
Jag brukar alltid gå nedströms och efter någon kilometer så vänder jag tillbaka. Då brukar jag ta några extrakast på de ställen som varit extra heta för dagen.

Det här fisket är otroligt kul, man kommer nära naturen, inga stora båtar eller bullriga motorer, bara du och spinnspöet framför den kolsvarta ån. När fisket är som bäst helt enkelt!

Ibland så råkar man ut för överraskningar som denna öring på 1750 gram som högg i ett bakvatten som gett några stora gäddor.

2 kommentarer:

  1. Behövs inga riggvinklar till sådant fiske!!
    Glad påsk på er!
    jonken.

    SvaraRadera
  2. En riggvinkel med cigg i mungipan kan man aldrig misslyckas!

    SvaraRadera