Summa sidvisningar

torsdag 28 juni 2012

SEMESTER!!!

Då är det bara timmar kvar innan man går på en välbehövlig semester. 4 veckor att bara få vara. Fiska skall jag göra ordentligt också, börjar dock detta veckoslut med fotbollscup i Västerås, men sen är det uppehåll från fotbollen i tre veckor i alla fall.

VAD SKALL FISKAS?
Juni-juli, kväll, fullmåne, varmt och stabilt väder = Storgädda!
Ja det är ju sommar och det är gösen som lockar mest, men även en och annan sommargädda får nog syna durken. Jag håller månadsskiftet juni-juli som en het tid och om också fullmånen infaller under denna period i kombination med klart och stabilt väder blir gäddorna mångalna! I år så har vi fullmåne den 3 juli, perfekt. Under tiden direkt efter midsommar och en vecka in i juli så jagar gäddorna in i skymningen på ett helt annat sätt. En 8-kilos i linändan under solnedgång...läckert!

Sommargädda i duggregn
Än så länge är det ingen värme i vattnet så jag skall göra ett per satsningar på de insjööringar som stryker omkring ute på djupet vid stugan. Man fångar varje år öringar på uppåt fem kilo och det fisket blir bara bättre med åren. Öringen borde vara på G någon vecka till.

Abborren är en annan sommarfavorit och det är ett riktigt roligt fiske på lätt utrustning, mete med levande bete eller jiggfiske gillar jag. Flötestrolling täcker ytor och denna sommar så tror jag det blir att leta mer efter deras jaktområden. Värme och stablit väder smalar ihop borren och platserna blir mer förutsägbra.

FAMILJEFISKE
Både Hanna och David gillar vår årliga kvälls och nattfiske efter gös. Numera har jag själv skippat nattfisket sedan en del år, men med barnen blir det något helt annat, då skall det fiskas gös.

David och Hanna fikar och fiskar

Stolt dotter!
Ifjol hade vi ett grymt fiske och det var nöjda men trötta barn som la sig i stugan framåt tretiden på morgonen.

RYKER PERSONBÄSTAT?
Ifjol lyckades jag efter 14 års gösfiske äntligen höja pb;et med 30 gram, dock viktiga gram. Som gösfisket sett ut i år så är det inte alls omöjligt att kunna höja det igen. Nu var det på trolling som gösen klev på men det är det pelagiska vertikalfisket som fångar flest och störst än så länge även för mig. Men de senaste två veckorna så har gösen rört sig betydligt mer i vattenmassorna och de är svårare att hitta. Med trolling täcker du betydligt mer vatten och juli tycker jag är en bra "trollingmånad".
Fjolårets största gös
Det finns fler sjöar än Big Lake som håller fina gösar och i dessa sjöar är fisketrycket också betydligt mindre.
Men orkar ni bara kliva upp riktigt tidigt på morgonen så får du sällskap av betydligt färre båtar än under dagarna.
Själv anser jag tiden mellan 05-11 vara en av de bästa tiderna för gösjakt.

EXPEDITIONER
Förr om åren så gjorde Magnus S och jag rejäla sommarsatsninger efter gös och vi kunde vara på sjön i två dygn med kort nattvila på någon ö och vi sov oftast under bar himmel, nu var det ett par år sedan sist, vi blir ju äldre och bekvämare...
Men man lärde sig otroligt mycket om huggperioder, platser och metoder under dessa år som man har nytta av idag i sitt fiske.


25-26 juni 1995! Innan vertikalfiskets tid.
Första genombrottet kom den 25-26 juni 1995, vi hittade grov gös utanför en större grynna och vi plockade 32 gösar på trolling och de största nådde femkilosstrecket, då var vi vana med kanske tre-fyra gösar en bra kväll. Vi hade jobbat oss till den framgången och de följande åren gav även de god utdelning.


17-18 juni 2007, de flesta gösarna hade denna storlek.
Den mest lyckosamma satsningen kom den 17-18 juni 2007, det regnade hela tiden men det var ett lätt lätt sommarregn med varm luft och svaga vindar. Sammanlagt blev det 52 gösar och 12 gäddor under detta dygn och alla på trolling, det var fantastiskt roligt och knappt en enda gös under 2 kilo. De största nådde strax över fyra kilo och det blev ett par gäddor runt sju kilo som bonusfiskar.

Får se om man kan toppa det någon gång.


1 kommentar: