Halvmåne i skymningen |
Jag har bokfört de större gäddorna över 4 kilo och har till idag skrivit in drygt 400 gäddor över 4 kilo och 101 gäddor över 8 kilo i loggböckerna.Det framstår att i mitt fiske i relativt grunda och grumliga sjöar i södra Norrland som att perioden runt och efter fullmånen är den period som de största fiskarna kommit upp under mitt fiske.
NYMÅNE INGEN LYCKA ÄN SÅ LÄNGE
Tiden runt nymåne har inte gett mig några större gäddor och bara en av de 40 största har huggit i dagarna före eller efter nymånen!
Endast 15 gäddor över 8 kilo har huggit dagarna innan och dagarna efter nymåne!
Däremot så har jag ofta ”mängdfisken” under denna period med flera mindre och mellanstora gäddor.
Men för den skull så fiskar jag inte mindre eller mer under någon period, kan jag och vill fiska, så åker jag ut oavsett månstånd.
Det finns ju även flera andra faktorer som är lika viktiga såsom väder, vind, vattentemp, mm.
MÅNVARV
Ett månvarv är drygt 29 dagar och i min tabell bygger jag den på 30 dagar med nymåne som dag 1.
Efter varje fiske tur med gäddor över 4 kilo så lägger jag in på vilken dag jag fick gäddan eller gäddorna, tex 3 st över 4 kilo dag 23, de över 8 kilo markeras i en egen kolumn och är den röda delen i stapeln som ni ser.
När man bokfört detta under några år så kanske ni också får fram ett mönster för ert fiske som ni kan ha nytta av.
Det är annars väldigt lätt att man kör med ”valda sanningar” att det inte hugger under fullmåne, att fisket är bäst när månen skall tändas osv. Säkert är det så i vissa vatten, det är jag helt övertygad om men innan man säger att det är så behöver man mer på fötterna.
I Lödde Å så kan man om man går igenom de största gäddorna se en tendens att några dagar in på nytändning är het och 7-8 dagar efter fullmånen, där är det färre gäddor som kommit upp runt fullmånen.
Men tom en sån gäddguru som David Lundqvist har haft lyckan runt fullmåne, sin största gädda tog han 11 mars 2001 på 19,8 två dagar efter fullmåne!
David anser sig själv slav under månen och tror stenhårt på nytändning.
2007 års största gädda fångades i Vättern av Magnus Jonzon som tog en jätte på 19,1kg i Vättern, den nöp också dagen innan fullmåne.
Fiskejournalen gick ju ifjol igenom massor av storgäddor fångade under många år och kom fram till att det är svårt att säga att en viss månfas är bättre än någon annan
Mycket intressant. Jag har gått i samma tankar att det är dags att börja få lite mer konkret information istället för, som du säger, valda sanningar. Min tanke är att utöver månfaser även få med andra faktorer kring väder och vind, t.ex. temperaturer, vindriktningar, bartryck, molntäcke etc. och på så vis försöka få fram något form av mönster.
SvaraRaderaVad avis jag blir på att du bokfört så många gäddor...det höll inte i sig för mig. Kanske skulle försöka ta upp det igen.
SvaraRaderaKan detta även gälla tex "båge" eller rättare sagt all slags fisk
SvaraRadera