Summa sidvisningar

torsdag 16 augusti 2012

ASO - System

I Tyskland och flera länder i norra europa är det enormt populärt att fiska gädda med stora shadjiggar. Rugenfisket är ju i princip helt inriktat på detta med undantag av svenska gäddfiskare som bryter av med wobblers eller tailbeten.

TROLLINGGÄDDOR PÅ 90-TALET
Själv körde jag hårt med 15-25 cm jiggar på 21-28 grams skalle under hösttrollingen efter gädda i slutet av 90-talet. Största trollinggäddan på jigg för mig är på 9 kilo. Men i båten har det kommit upp en bastant dam på 11,2 kg på en blå 15 cm jigg under en kall novemberdag. Denna dag fick vi bryta oss ut mellan isflaken och vi hittade en öppen yta på 200x300 m, där nötte vi hårt och vi belönades med tre gäddor över 7 kilo innan mörkret sänkte sig, alla på stora shadjiggar.

Höstgädda!
Sedan tog levande betesfisk över som standardbete under den kallaste årstiden. Men shadjiggar i större modeller är mer eller mindre självfiskande och får en wobblande gång med vanligt jigghuvud.
Nu finns det ju en uppsjö av olika modeller som är riktigt bra.
Tanken är att i höst skall de dammas av och ges en ärlig chans att utmana de levande betena.

ASO-SYSTEM
Jag har sett på Youtube om ett system som tagits fram att just ha till trolling med stora jiggar och det är A.S.O Angelservice Oberbayern som är på tapeten.
Så här ser tacklet ut i originalutförande
Hemsidan kryllar av hjälpmedel och innovativa riggningar som kommer att slå även i Sverige de närmsta åren.
Det finns med riggning både för död betesfisk och för shadjiggar.
De har även paravaner och andra hjälpmedel som är mumma för en predatorfantast.
Den riggning jag inhandlat är ett "G-System"för jiggar mellan 18-23 cm. Det finns modeller för både mindre och större. Sedan är de viktade olika för att täcka olika vattendjup.

9 tums Relaxjigg på A.S.O G-System
Nu har jag riggningar som täcker vatten mellan 4-6 meter vid 1.5 knops trolling. Fördelen med systemet är att jiggen wobblar i så låga farter som ner mot 0.8 knop en fart man måste ner i vid november.


A.S.O G-System 25 gram
LÄNK TILL A.S.O
http://www.aso-angelservice.de/

FILM PÅ BETEN
http://www.youtube.com/watch?v=xHVvfz5JgnI

3 kommentarer:

 1. Läsvärt! I höst blir det mer test av stora jiggar.

  Mvh Rikard @ fishseekers.se

  SvaraRadera
 2. Du vet att Savage Gear har en mycket bra och enkel system som kan användas med olikar jiggar. Här finns en länk till deras katalog: http://www.savage-gear.com/ecatalogue/SavageGearEbook/flash.html#/32/
  tight lines
  Ken Wilkes

  SvaraRadera
 3. Japp, använder deras grejor också!!! Kör hårt Ken.

  SvaraRadera