Summa sidvisningar

måndag 7 maj 2012

JIGGFIX!

De mest inbitna gösfantasterna har redan fiska flera veckor i hela landet och haft makalösa framgångar. Så mycket grov gös som kommit upp vore otänkbart för bara fem år sedan. Vertikalfisket har verkligen revolutionerat gösfisket.
På detta så har ismetet efter gösen varit smått fantastiskt också.

Nu är gösen en året runt fisk av stora mått och frågan man kan ställa sig är om sjöarna tål det tryck de just nu utsätts för.

Jag skall utveckla resonemanget.
För tio år sedan levde gösen undanskymt ifrån våra beten en stor del av året, det var under perioden maj-augusti som de flesta fiskade efter gös. Vinterfisket existerade knappt och få visste hur man kom åt förleksgösen. Den levde i en lugn tillvaro större delen av året. Även om man försökte få gös andra tider hade vi inte metoderna att fånga dessa. Färre sportfiskare var intresserad att fiska gös.

Sommar, sol och fingös
Hur ser det ut idag?
Vi fångar lika mycket gös på vinterfisket som man kanske gjorde på en hel sommar förr, nu kommer man åt gösen med vertikalfisket från islossning till isen lägger sig. Gösen är under fisketryck hela året om nu. Vi nöter på lekgrunden, vi fångar dessa pelagiskt när de är på jakt, vi nöter på gösen när de trycker efter bottnen och långt fler sportfiskare jagar gösen än vad fallet var förr.

Nu är det viktigt att vi sportfiskare tar vårt ansvar med C&R, låter vissa lekgrund vila emellanåt om det nu inte finns förbudsområden, inte fiska på för djupt gående gös, någonstans ner mot 8 meter går gränsen för att kunna återsätta så fisken överlever.

Gör vi det så kommer vi att ha bra fiske flera år framåt och det vill vi ju alla.

Genomgång av några jigglådor
Jiggenomgång
Jag gick igenom jigglådorna i helgen och fixade stingertafsar, flourcarbontafsar, kollade krokar och riggade lite nya jiggar som det skall fiskas med efter gösen.
Jag tänkte göra säsongsdebut till helgen med vertikalfisket och det gäller att ha grejorna i kanonskick.

Har köpt in en elmotor och skall i veckan göra nytt fäste för givare och göra omdisponering för ekolodet på annan plats så jag har bättre översikt när jag vertikalfiskar. Jag har tidigare mest satsat på rent jiggfiske eller trolling med framgång. Det jag skall försöka ge mig på är det pelagiska prickskyttet efter högt jagande gös. Det finns ett par sjöar som det skulle passa ypperligt i.

Tips!
6 tums Relaxjiggen är min favorit nr ett, både till normalt gös och till gäddfiske. Till vertikalfisket finns det andra jiggar som är betydligt bättre.
Men när det är kallt i vattnet eller när gösen vill ha en lugnare approach på betet så är originalutförandet på Relaxen lite för mycket. Genom att minska på stjärten så får du en lugnare gång och den vickar mindre vid hemtagning.

Kapa på Relaxstjärten för en lugnare gång!

Även Savagears numera utgående 19 cm jigg med en lång svans är kanon till vanligt jiggfiske, den har ingen gång utan glider fram i vattnet. Med en lätt skalle på ca 7-10 gram får den ett skithäftig häng!

Fin- S 17,5 cm vertikaljigg går faktiskt att använda till jiggfiske, även där är det en betydligt lättare skalle som gäller, 7-10 gram som max.

Savagears 19cm jigg som man slutat tillverka är en höjdare till jiggfisket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar