Summa sidvisningar

tisdag 22 maj 2012

BLANDAT FISKE


SURT OCH KALLT
Maj månad har inneburit kallt och surt väder här i södra norrland, gäddorna trycker i vassen och leken har dragit ut på tiden. Efterleksfisket har inte riktigt kommit igång ännu, men det handlar om timmar snarare än dagar nu! Dagarna rusar iväg och som familjefar och ungdomstränare i fotboll blir det inte många timmar över till fiske.

Insekterna har vaknat till liv igen
Jag har fått offra skönhetssömnen några helgmorgnar för att ändå få blöta dragen någon timme i alla fall.
Resultatet, 0 - 0 - 2 - 3 gäddor per tur i maj, mot för aprilfiskets 48 - 33 - 28 - 22 till antalet.

I torsdags morse gled jag in mot en bekant lekvik och vid första kastet hade jag en femma efter som vände vid båten. Ett par kast senare small det till på min Abu spinnfluga i gulsvart, djupet var nedast 0,3 meter och en utlekt sexkilosgädda gav järnet bland näckrosor och nyvass. Sedan blev det ett par mindre gäddor som klev på innan morgonens fiske var över.

En sexkilos utlekt hona på väg att äta upp sig igen
Känslan var då att nu är efterleksfisket ändå på G så smått.

FÖRSTA GÖSFISKET FÖR ÅRET
I lördags åkte jag ut på årets första gösfiske. Vädret var perfekt för vertikalfiske med svaga sydvindar och äntligen lite värme i luften. Med mig hade jag Lasse Ö från jobbet som ville bända lite fett.

Det handlade att få grejorna i ordning och få in känslan för detta fiske. Jag har tidigare inte haft någon elmotor utan bara driftfiskat. Tyckte jag fick till det ganska snabbt och redan vid första styrningen hade två gösar gapat över min 17 cm Fin-S. Inga jättar men skönt att det fungerar.

Lasse som aldrig anammat metoden tidigare hade det lite kämpigare, var det botten eller napp...oftast botten!

Men så plötsligt händer det, Lasse har lyckats kroka en av de mindre gösarna men vad gör väl det. Nu var isen bruten för honom och nu var det lättare att känna skillnad på botten och på hugg. Man måste uppleva det, jag försökte förklara känslan utan att lyckas och så är det. Fisket bygger på känsla och erfarenhet.

Lasse med sin vertikalpremiärgös!
PELAGISK GÖS
När vi smygit oss på kanten av ett grund får jag ett kraftigare eko på 5 meter, jag vevar snabbt upp jiggen och kommer med jiggen över henne. Under ett par sekunders spänd väntan ser jag på lodet att gösen stiger och så smäller det till, en gös på nästan tre kilo hade klippt min snabbt uppvevade jigg, kul!

Vi höll oss annars bottennära vid våra drifter, men nästa större eko som dök upp på lodet så upprepade jag taktiken, vevade upp jiggen så den kom något ovanför gösen. Jag backade upp mot ekot och höll spöt stilla, jiggen var på ca två meter under båten när en hästspark till hugg uppenbarar sig. Klingan slår mot båtkanten och toppen på spöt rycks under ytan, vilket j... hugg.
Fighten blev kort på två meter lina och Lasse kunde svepa nätet över årets hitills största gös.
74 cm och bra precis 4 kilo tung, härligt!

Normalt så letar man ju pelagiska ekon och släpper jiggen ned mot gösen, jag hade på dessa två vevat upp jiggen underifrån och det var ingen tvekan från gösarna, dom klippte till direkt! Kanske man kan göra så även i fortsättningen, lyfta jiggen underifrån vid vissa tillfällen?

Fin försommargös

En snabbt uppvevad Fin-S fick denna madam att hugga!

ÄNNU ETT JÄTTEEKO
Lasse tog ett par gösar till och en fin gädda innan nästa eko uppenbarade sig på toppen av ett grund, på fyra meter blev hela bilden fylld av en "jättebanan", jag vevade upp jiggen som tidigare och då klipper gösen jiggen direkt. Det blir tvärstopp och hon håller fast jiggen och rör sig inte ur fläcken. Jag pressar upp henne och då drar hon snabbt bakåt mot aktern och min elmotor...smack så går linan av. Linan hade kommit åt ett av propellerbladen på elmotorn utan att jag hade möjlighet att pressa fisken åt andra hållet. Allt detta hände under fyra-fem sekunder och man blir så paff när linan smackar av.

Jag vet att vi fiskare har en tendens att överdriva och att det alltid är de största man tappar men nu blev det så i mitt fall, jag har ingen aning om storleken men det var tvärstopp så visst fanns det några kilon bakom denna prestation.

Vi hade i alla fall en kanondag på sjön och det kommer flera tillfällen i sommar att förbättra pb:et.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar