Summa sidvisningar

söndag 15 januari 2012

Över skamgränsen direkt!

SKAMGRÄNSEN NÅDD REDAN PÅ FÖRSTA ISMETET
Igår blev det äntligen en lucka i kalendern så jag tog chansen direkt, ismete efter vintergäddan lockade så klart.
SMHI gjorde sitt för att ödelägga flera tänkta hotspots, de nordvindar som skulle svepa ned över landet är inget man vill ha i nyllet ute på en öppen fjärd. Jag kollade igenom min pärm med xxxx antal gäddor bokförda och där hade vi naturligtvis svaret. Det fick bli fiske i en grund vindskyddad vik, där jag vet att gäddorna huserar i början på vintern innan de drar ut mot djupare vatten igen.
Här gäller det också att vara på plats i tid och att vara i tid betyder riggat och klart i mörkret!
Januarisolen på väg upp och gäddorna är hungriga
GRYNINGEN KOM SNABBT
Gryningen kom snabbare än jag tänkt mig och vid 08,10 var allt färdigt men det var nu ganska ljust. Som på en given signal kommer första fället vid 08,20 när man satt med första koppen kaffe i näven. Det var bara att släppa javat och bege sig till spöt.

Det var grundfiske i lä som gällde
Normalt är det ca 8 dm djupt i denna vik, men lite högvatten gjorde att djupet nu var 1,1 meter. Första fället blev en grov miss från mig, lite premiärnerver kanske? Men jag behövde inte gräma mig länge utan nästa fäll kom några minuter senare.


Kanonis på ca 20 cm

Men du, den här känns bra, riktigt bra, hann jag tänka när jag kände tyngden vid mothugget. Längre hann jag inte tänka innan den släppte, men va fan är det som händer? Nu luktade det fiasko lång väg! Man brukar snacka räddningsprocent för målvakter i hockey och där skall man ligga på över 90% för att vara godkänd. Nu hade man 0% i mothuggsligan!
Men i den här Dragsterviken hinner krutröken inte lägga sig innan nästa fäll kommer och nu satt äntligen mothugget.
Premiärgäddan visade sig vara en bit över 4 kilo, alltid något och nu var man uppe i 33% i alla fall.HUGGPERIODEN STARTADE DIREKT
08.20 - 08.30 - 08.35 - 08.50 - 09.10 - 09.20 - 09.50 - 09.55 - 10.10 var starttiderna i detta morgonrace, det är så häftigt när gäddorna är som galna under isen. Med 6 spön så blir det svettigt.
Alla gäddor var runt fyra kilo och över det så vi snackar inget sniprally här inte.

108cm jaktmaskin
Mörtstugan hade fiskat bra och jag hade feta stora mörtar, förutom en liten 8cm mört. Den fick sitta på spöet närmast vassen. 10.10 studsar vippan till och linan löper ut relativt segt. Vi mothugget tar det tvärstopp, nu gäller det. Efter en drillning i landslagsklass så låg hon på isen, 108 centimeter ätmaskin. Figuren hade gärna fått vara lite trindare, men vikten på 8160 gram gjorde att man kommit över skamgränsen i år, direkt vid årets första pass.

Efter det så blev det tre fällningar till fram till 11.30,sen var det färdig ätet. Jag satt kvar till halvtre men inget hände under den tiden förutom att en rådjursbock kom springandes över isen.

Resultatet blev 12 fällningar och nio gäddor på rätt sida isen, där sex av dessa vägde över 4kg.
(Skamgränsen är den vikt jag minst vill nå varje år, dvs 8 kg)

3 kommentarer:

 1. Ja, själv nollar man tur på tur nu. Ingen gångbar is här men för mycket för att dra ut båten. Var iväg och fiskade en å idag. Spinnfiskade med jigg/tail/jerk helt utan hugg.

  Ville egentligen bara skriva att jag älskar att läsa din blogg! Följer den intensivt och tipset om att vara tidigt på plats skall följas!

  Ha de!
  // Totte

  SvaraRadera
 2. Hej Totte, kul att du gillar bloggen. Det är bara att köra på det lossnas till slut. Varje bomtur leder närmare storgäddan!

  SvaraRadera
 3. Gött mos! :) Min premiärgädda vägdes in på 6,7kg.. Men de kommer bli ett bra år i år! :) Längtar tills jag får komma å pilla upp lite Gös med dig, de blir grymt! :)

  SvaraRadera