tisdag 27 december 2011

SUMMERING 2011

Då var det dags för bloggens tredje årskavalkad. Som vanligt så har året kantats av glädje, besvikelser, funderingar och fiske, fiske i alla dess former.
McTailen var en kul bekantskap
Snabbt kan jag konstatera att antalet fiskedagar ökat markant för mig de senaste tre åren och 2011
blev ”All time high” för min del.

Återigen blev det ett år utan att TIAN kom upp. Nu är det drygt 6 år sedan min senaste tia, för övrigt mitt nuvarande personbästa. 14160 gram fördelat på 121 centimeter.
Det var tydligen min domedagsgädda, jag har skördat färdigt, var nöjd, ställ undan grejorna, packa ihop, enough is enough!
Jag vet inte hur jag skall tolka tecknen från ovan annars.

För jag har varit på rätt platser, vid de rätta tillfällena, med rätt bete, jag har kört 14-timmarspass, klivit upp innan solen ens gått ned, vässat krokarna, kastat till horisonten, kört båt genom storm, snöglopp, regn och på spegelblanka vatten.
Haft källaren full med feta spralliga mörtar som självmant satt sig på tacklet och väst fram,
- Ge mig chansen!
Köpte till och med in en ny våg, en Berkley som väger på grammet upp till 45 kg, för man vet ju aldrig…
Är det hon som ligger bakom förbannelsen?
 Men det är svart, köl svart, köl innerligt svart, som man säger i Sandviken!

VINTERN
Ja den kom tidigt, redan i början på november-10 la sig snön i drivor och isarna fick åter problem att beträdas ifrån fotgängare. Stöp och elände i början på vintern. Men vi fick några dagar med varmt väder som gjorde att stöpet frös ihop och vi fick helt ok isar resten av våren.
Ismete i grunda vassvikar gav bra resultat hela vintern
Det började så jäkla bra, första ismete passet klev man över 7 kilo, andra passet klev man över 7 kilo, tredje passet klev man över 7 kilo igen! Fjärde passet fiskade jag med Göran som kryddade sin fina gäddlista med ett nytt ismetepers på 8,73 kg.
Fina feta vintergäddor i helt olika miljöer, den som högg grundast hade ca 30 cm vatten mellan bottnen och isen. Den som högg djupast var ute på en öppen fjärd med 12 meter vatten under fötterna.

Grundfisket var faktiskt överraskande bra de gånger jag körde där.
Platser man aldrig tänkt sig fiska på tidigare har nu blivit hotspots. Fördelen är ju uppenbar, varför gå kilometervis ut på sjön när det räcker att fiska långt in i vikarna.

Nu är det inte alla vikar som håller grov gädda året om, men ett tips är att söka stora öppna vikar där det grundar upp sakta, sakta mot land. Sommartid får det gärna växa antingen näckrosor eller andra bladväxter. Det behöver nödvändigtvis inte vara lekvikar.

Gryningsgädda från februari-11
Häftigaste racet upplevde jag den 6 februari. Vid den här grunda viken så käkar gäddorna frukost innan solen gått upp över trädtopparna. Är man på plats i tid så kan det gå hett till.
Så även denna morgon, solen går vid den här tiden upp minuterna innan 08.00.
Jag var tidigt på plats och satte ut spöna i totalmörker och var klar strax efter sju på morgonen.
Jag hann bara börja möblera baslägret när första plinget vid 07,40 hördes, nu väntade 40 intensiva minuter först i mörker och som avslutades när solen kommit över trädtopparna.
Under den tiden drillade jag 6 gäddor och hann säcka en sjua mellan allt spring, svettigt men kul, riktigt kul. Resten av dagen blev det spridda napp.

Hann med ett par lakpass under februari också och det var många år sedan det var så här bra fiske.
Under mitten av 90-talet så hade vi kanonfiske i våra trakter, sedan blev det en rejäl tillbakagång både vikt och antalsmässigt. Nu verkar det ha vänt åt rätt håll igen.
Laken är på gång igen storleksmässigt
Fick äran att drilla en fin lake på 3110 gram en av kvällarna och sånt värmer!















VÅREN
Ja hade vi någon vår över huvud taget? Det var minusgrader länge och isarna låg tjocka när det slog om fullständigt. Värme och sol tog hårt på istäcket som försvann ofattbart fort. Där man två veckor tidigare hade suttit på halvmeter tjocka isar var det nu öppet vatten.

Jag fiskar ju mycket i rinnande vatten men det fisket försvann helt. Högt och grumligt vatten förstörde förleksfisket och när det sjunkit undan så hade gäddorna redan börjat lekt. Första indikationen fick vi när Göran och jag spinnfiskade i grunda vikar och det var utlekta madamer som gapade över våra gäddflugor.

Göran med första "fingäddan" i öppet vatten

30 minuter senare och 50 meter längre bort, var det min tur
Det märkligaste var den gädda på 7,86 som dubbelhögg med en halvtimmes mellanrum, först på Görans fluga och sedan 50 meter längre bort på min.
April försvann som en normal månadslön, dvs snabbt.

Maj låg nu på lur, denna månad är svår och så även i år. Det blev ett evigt letande efter större gäddor som ville hänga på min nya Berkleyvåg. Veckorna gick och det kändes tröstlöst, segt få gäddor och de som högg var av storlek blyertspenna!
Efterleksgäddorna gav järnet varje drillning

Men så kom hjälpen från ovan, sydvästvindar drog in över land och rike med värme och fint väder. Vinden låg på lika i nästan tre veckor och i princip alla gäddor stod längst, längst inne i de sydvända vikarna.
Den 22 maj vände det på några få minuter. Gäddorna hade nu definitivt lekt klart och var på jakt. Under en hektisk timme tog jag sex gäddor över 4 kilo på en mycket begränsad yta.
Stenhårda fighter med bromsen i botten och urstarka gäddor.
Jag la några pass med fint resultat i samma område, sista passet kom på nationaldagen då vattentempen låg på arton grader, nu så kändes inte vikarna längst in heta längre.
Toppade med en 7,44 kilos torped som vräkte sig över min speciallackade Mactail lysfärg.

SOMMAREN
Nu skulle gösen få sig några duster, ett skönt byte av byte efter vårens intensiva gäddjakt. Vi sitter ju på fantastiska gösvatten här i Gestrikland och det ser ut att bara bli bättre och bättre.

Hanna med sitt nya göspers!
Juni fisket var antalsmässigt bra men de större lyste med sin frånvaro. Juni gick över i juli och den efterlängtade semestern hägrade. Nu skulle det kunna bli bättring på storleken också. Kvällen den 6 juli så tog jag och barnen vår numera klassiska kvälls och nattmangling efter gösen. Nu fiskar jag mest på dagtid men kvällsmystiken under högsommaren tycker både David och Hanna är spännande. Dom kör med ett varsitt spö och jag håller i mitt. De hugg som faller på mitt spö delas mellan dom.
Förutom första hugget! Det hugget skulle visa sig vara en praktgös på 5,33 kg.
Vi hade en helt otrolig kväll i varmt väder, många drillningar av fisk och vi fick stifta bekantskap med både fladdermöss och bävrar.

Startskottet på en fin gössommar, 5,33 kg


Det var startskottet på en kavalkad av bättre gösar och julifisket höll i sig månaden ut.
26 juli tog jag mig ut mycket tidigt och var på plats vid 03.30 för att vertikalfiska gös.

Det fisket hade dock blivit lite sämre så jag bytte taktik vid åttatiden. På med några wobblers och lite trollingfiske på branterna och ut mot djuphålorna. Vid halvtiotiden höll jag mig runt 6 meter men styrde ut mot djupare vatten, när jag nått tio meter så kom chansen igen, nu, nu skulle skiten upp. Direkt känner jag att det måste vara en större gös, tunga, tunga knyckar följt av massiv tyngd. Det blev en del bendaller men rutinen ifrån x antal håvningar hjälpte mig. Så fort gösen låg i håven så förstod jag att mitt gamla personliga låg riktigt pyrt till.
Vilket praktexemplar, gösen alltså!


Nu skulle Berkley vågen göra själ för inköpskostnaden. 6030 skön gram!
13 år av otaliga försök hade äntligen gett resultat.
Sommarfisket avslutades i och med denna gös och nu väntade en efterlängtad höst.

Sommar, sol och gös, massor av gös!



















HÖSTEN
Med facit i hand skulle man klamrat sig kvar i sommaren för första delen av hösten var en katastrof, fullständig katastrof.
Få fiskar och bara smått. Vattnet var varmt långt in på hösten och varje helg kunde fiskas för de som hade möjligheter till det. Själv kom jag ut två pass i november pga olika omständigheter. Sms rasade in i telefonen från kompisar som vräkte upp den ena efter den andra gäddan. Men så är det ibland men jag har dock kanske lite bonus att plocka till nästa år då jag inventerat ett par intressanta vatten.
Jag besökte de djupa skogarna i väster, med experthjälp i båten. Vattnet gick högt och efter 12 timmars nötande klev vi ur Busterbåten, fullständigt besegrade av övermakten därunder. Noll och intet!

Gös under guidning


Anders Forsberg gjorde reportage på Ottnaren tillsammans med mig, kul

Nya decemberrekordet

Göran med en expeditionsgädda i nytt vatten

Davva med fyrakilosgädda
Det blev endast två bättre fiskar i höst, jag avslutade båtfisket snyggt med en vinterbiten åttakilos.


Men jag måste nämna min och farsans gäddrally i början av november, det var hugg hela tiden och att dubbel drilla gädda uppåt tio gånger lär man väl inte få uppleva de närmsta åren.
Paravantrolling med levande betesfisk var metoden. Paravanerna levde också farligt denna dag då gäddorna attackerade dessa flera gånger.
Det känns som om hösten fortfarande hänger kvar då hela december varit extremt varm. Isarna har lagt sig på sjöarna men i dagsläget mycket osäkra att beträda. 


Det var soliga dagar...

Det var gråa dagar...


Det var underbara dagar!
 

2012
Vart 2012 tar vägen?
Själv kommer fiskepassen att gå ned i antal då jag åter skall hoppa på tränarsysslan i fotboll. Grabbens P-13 lag i GIF är i behov av ledare. Med tre träningar i veckan plus match får jag mindre utrymme till fiske.
Satsningen på tionde ”tian” trappas ned och fiskepassen skall istället avnjutas och upplevas i andakt.

Bloggen kommer att leva vidare, bättre än nånsin!



SUMMERING

Antal turer: 39 st

Antal gäddor: 192 st

Över 4 kg: 33 st

Över 7 kg: 7 st

100-klubbare: 8 st.

Nytt gösrekord: 6030 gram, 86 cm.

Nytt decemberrekord: 8,1kg, 103 cm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar