torsdag 5 augusti 2010

Sensommarfiske svårt eller?

Högg på Stunner i 2,3 knops fart bara 10 meter bakom båten!

Att hitta gäddorna nu under slutet av juli och i augusti är ingen lätt uppgift. De vatten jag oftast fiskar i så är vattnet ner till 6-7 meters djup 17-18 grader varmt och djupare ner så är det stor risk för syrebrist. Alltså äter inte gäddorna allt för ofta och den intar ett apatiskt tillstånd...men det går att överlista dessa "Komagäddor" med lite list och planering vädermässigt.

Efter en längre tids högtryck och värme så behöver vattnet ruskas om med regn och blåst, på så sätt får vattnet lite extra syre och det kan få gäddorna att röra sig lite. Eftersom inte gäddan kan gå ner tillräckligt djupt för att hitta syrerikt vatten så står den och trycker på den lägsta punkt den kan, dåsig och ofokuserad.
Det är en av anledningarna till att gäddorna i Storsjön tex inte blir tyngre än ca 12 kilo trots att gäddorna kan bli uppåt 125 cm långa. Dom kör sin egen variant av "Ramadan" ett par månader och stannar upp i växten, inte längdmässigt men ryggbredden är inget att skryta med.

Den största gäddan som jag hittat som är riktigt vägd och mätt och fångad på sportfiskegrejor är en gädda från 27 juni 1993, som Roger Olsson tog på trolling, den var 119 cm lång och vägde 12,2kg.

Åskväder på G om ett par timmar...

Sedan finns det många "Kalle Anka" gäddor på upp till 17 kilo, gäddor som ingen sett, korten blivit raderade, som grannen fått till katten eller rena fejkgäddor anmälda till A-Fisket. Bilder som visar upp slappa bukar och slanka fiskar som man ändå uppger väga både 12 och 13 kilo.

Detta är den enda tiden på året då jag mer konsekvent kör med lite snabbare invevning eller högre trollingfart ( 1,8 - 2,5 knop ). Betena får gärna ha en hårdare gång, rasselkulor och starka färger, det hjälper till att trigga gäddan att hugga.
Bomber 26a, Stunner, Big Mac, Rapala CD, Big Spigg, Salmo Skinner eller en Rapala SSR i originalutförande flytande är alla bra trollingbeten under högsommaren.
Kastar jag så blir det oftast jiggar i olika varianter nu med lite tyngre huvuden på kanske 28 gram eller tyngre alllt för att kunna expressveva in jiggen med täta spinnstopp.

Fiska runt branter från 4 meter ner till ca 7 meter, runt grynnor som har djupare vatten i närheten. Även där vinden ligger på är en pusselbit närmare den grova sommargäddan.

Sommargädda i regn och rusk!

Men generellt så är det en av de sämre perioderna under året och jag brukar inte lägga allt för mycket tid på det fisket, jag vilar batterierna för den stundande hösten...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar