Summa sidvisningar

måndag 30 juli 2012

Snabbaste vägen till vertikalgivarfästet

Det är många som mailat och ställt frågor om vertikalgivarfästet som jag gjort.
Vart man får tag i grejorna och vad det kostar.

Här följer några länkar till de detaljer som jag använt mig av:

Fästet till relingen är egentligen en styrstam till cykelstyre ifrån Biltema.
Art.nr: 27-540 det kostar 109:-

Kan vara slutsålt då den ej längre finns med på deras hemsida.

Biltema art.nr: 27-540

Då finns det att köpa på Rose Versand cykelbutik på nätet.
Länk:
http://www.rosebikes.se/artikel/xtreme-stem-comp-r-1/aid:28168

Xtreme stem Comp R-1


Sedan kan man köpa ett aluskaft ifrån Biltema, det är bara att skruva bort handtaget så har du en aluminiumstång som är ca en meter och är 25mm.

Art.nr: 14-500 det kostar 64.90:-

Länk:

http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Tradgardverktyg/Redskap/Aluminiumskaft-14500/

Aluminiumskaft
Skaft ifrån Biltema. Art.nr: 14-500
Jag har inhandlat mitt aluminiumrör ifrån Järnia, de har ett inredningsmärke som heter Alfer.


Till det behöver du en rörklämma. Den bästa jag hittat finns på Esska.se
Det är en firma som gör industriprodukter och där finns en uppsjö av olika klammrar.
Den jag beställt är för rör på 25mm med skruvplatta.

Art.nr: GR325LAPV000 det kostar 38.50:-

Länk:
http://www.esska.se/esska_se_s/koerklammer-laett-byggserie-taeckplatta-plast.html



Hoppas att det är klart för alla hur ni nu skall fixa den enklaste lösningen av alla.
Jag har kört ett par månader nu och är helnöjd med denna lösning!


In action!

VÅR ÅRLIGA TRÄFF

Så var det åter dax för Kajan och mig att ge gösarna en dust. Vi har haft svårt att få dagarna att stämma i våra välfyllda kalendrar.
Sensommar och lite mer svårflörtade gösar på schemat alltså, de två senaste veckorna har det blivit svårare att hitta huggvillig gös av grövre format, ja inte för Davva men för oss andra.

Det blev lite sommar till sist...
ANNAT VATTEN
Vi valde att fiska i en mindre sjö med gott gösfiske men efter fem timmars tröstlöst letande med endast en fisk i båten gav vi upp sjön för denna gång. Åter tillbaka till min hemmaplan efter lunch och det blev något bättre fart på fisket.

Men vinden låg på ganska hårt så vertikalfisket blev krångligt, en strut som broms och ändå fick man jobba på backen med motorn. Att prickskjuta var inte att tänka på i denna vind utan det blev driftfiske för hela slanten.

MYCKET SMÅTT
Här och var högg det på våra jiggar men det var snabba och försiktiga hugg med många tappade.
Kajan jobbade hårt för att få in vertikaltempot utan allt för aktivt viftande med spöet.

Som så många gånger förr så var det Fin-S, 7 tums jigg som lockade flest gösar. Den jiggen gör 80% av jobbet själv med sin uppenbarelse.
Sent på eftermiddagen så lossnar det för Kajan med flera hugg men problemet är att han stökar omkring på spädbarns avdelningen, ingen gös nådde över 30 cm ens.
Barnarov av grova mått!

En stolt Kajan visar upp ett grovt exemplar ifrån barnkammaren!
Själv lyckas jag i alla fall nå över trekilosgränsen med en gös trots allt.

Vi hade laddat med god mat och dryck så det gick ingen nöd på oss. Dagen rundades av vid 20-tiden och  det kunde konstateras att vi blivit ett år äldre och att vi upplevt både bättre och sämre fisken.

MORGONTUR PÅ SISTA SEMESTERDAGEN
Göran har jobbat hela sommaren och inte fiskat allt för mycket, jag skickade en sms-inbjudan till honom på lördagen och fick ett ok från honom.
Jag plockade upp honom på Guldstadens hemvist, Göran flyttade ju till Brynäs tidigare i våras.
Två röda trötta ögon stirrade genom rutan när jag svängde upp på parkeringen, gårdagens middag på stan hade tydligen satt sina spår...

På sjön blåste det utav helvete och det fick bli reservställen att fiska på. Det har blåst mycket de senaste veckorna och det är ju den värsta motståndaren om vertfisket skall funka.

Vi gled till slut in i ett område som jag dömt ut som göshak, pga mycket mjuk botten och inga intressanta strukturer. Men här var det svaga vindar och med skydd av öarna så kunde vi fiska effektivare.
Första driften gav tre snabba hugg och jag fick äta upp mitt antagande om platsen.
Vi nötte på ett 30x30 meter stort område och vi plockade en del fisk men missade säkert 8 av 10 hugg. Dett var försiktigt och nätta hugg som var svåra att nita fast. Ofta hängde gösen med två tre meter upp för att sen släppa.

EN ENDA PELAGISK FISK
Under en drift så kommer sommarens största eko upp för mig, den står mitt i vattenmassan och jag vevar upp jiggen en meter ovanför. Jag får respons direkt och den stiger uppåt mot jiggen, stannar en halvmeter under och en bred gråsvart rand tecknar sig på lodet.
Det är en stor fisk men den sjunker ner en bit för att stiga igen, jag blir lite darrig men får ingen respons över huvud taget och till slut glider den nedåt och försvinner från lodet...

Nästa lite bättre eko lyckas jag bättre med, gösen stod på 3 meter och den tog jiggen direkt på nedsläpp.
Fisken högg bra hela förmiddagen men många missade som sagt.

SEMESTERN SLUT
Nu är den vädermässigt sämsta semestern på år och dar till ända och augusti blir en återhämtningsmånad ifrån fisket. Det kan bli ett par vertiklapass men sen är det åter gäddan som är i fokus!

Skaplig sensommargös till slut

onsdag 25 juli 2012

UTKLASSAD IGEN!

Tidigare i veckan så ville grabben vara med igen på fiske, han ville vertikala lite som han sa...

Visst, men klockar kommer att ringa 04.00 kontrade jag med. Inga problem tyckte David som lät ovanligt laddad.
Vi utgick ifrån stugan så resan blev lite längre och vi var riggade och klara på sjön vid 05.45, vindarna blåste ifrån väst och skulle göra fisket svårt.
Aatt försöka stanna över pelagiska ekon var inte att tänka på utan det fick bli bottenfiske som ibland kan ge fina fiskar det också även om jag hellre fiskar högre upp i vattnet.

PERS PÅ EN GÅNG!
Andra driften och David får ett tungt hugg på sin sjutums Fin-S jigg, det märks direkt att det är en större gädda som fattat tycke för denna godbit, Davva drillar galant och parerar alla rusningar och huvudknyck utan att köra för hårt.
Jag sa ingenting vad jag trodde om storleken men Davva tjatade, - hur stor tror du den är!!!

Jag klämde i att det kan vara en femma men jag såg på tyngden att den var betydligt större. Efter några mi nuter kunde vi äntligen se gäddan och den var klart över metern, några rusningar till och sen kunde jag håva den jättefina gäddan.
Ojojoj, - nu ryker ditt gamla gäddpers grabben! Den här är lång riktigt lång. Måttbandet kommer fram 108 cm och på vågen så visar den på 7.7kg. En smal rygg som gör att vikten inte blir högre men vilken gädda.

Morgonens första vertikalgädda!

Skaplig skalle!
Efter några snabba foton så får gäddan gå tillbaka till det brungrumliga vattnet.

GÖSPERS PÅ GÅNG!
Nästa drift hinner vi kanske ett femtiotal meter då Davva hojtar till, fisk! Spöet kvider ordentligt och nu är det tunga gösgung som fortplantar sig i klingan, Davva drillar coolt vidare och pressar upp gösen ifrån djupet, Men du vilken kanongös hojtar jag samtidigt som jag kastar mig över gösen med håven.
Är den större än min förra gös undrade Davva lugnt, jadu det tror jag säkert. Visst 80 cm, 4.84kg. Återigen hade gösrekordet höjts, för fjärde gången denna sommar.

80 cm powergös, 4.84kg!

Vilken gös!
 Är du nöjd?, undrade jag och möttes av ett brett flin.
























NY JÄTTEFISK PÅ KROKEN
Vi hade fiskat i femton minuter och det var tydligen bara stort under durken. Vi tar en ny drift på samma område och jag hinner precis hälla upp morgonens första kaffe, HUGG! ropar Davva. Från 8 meters djup kommer en ännu större gädda upp till vattenytan, ganska snabbt, inte alls samma power i denna men fullt tillräckligt för lite bendaller, den såg riktigt, riktigt stor ut när den dök upp.
Vinden gör drillningen svår då gäddan hamnade bak i aktern flera gånger, jag försökte backa upp båten utan att köra över linan. Till slut så ligger hon i håven.
Jodå, den här är större, klart större.


Jag fick posera med Davvas nya pers då han var trött i armarna...
Jag mäter henne först och måttbandet visar 110 cm, det är inte ofta man har sådana längder i båten. Men när jag väger henne stannar den elektroniska vågen på 7,8 kilo?
Nytt pers igen men jag fattar inte att denna vägde mer, hon var inte speciellt smal och tom i magen heller. Men i detta vatten så är det inte mycket kött på ryggbenen.
Vi har fiskat i en halvtimme och Davva dammar av rekorden på löpande band.

Jag då? Jo, kaffet var gott!

torsdag 12 juli 2012

Illex Lightning Slim!

Det dyker upp nya jiggar loka ofta som regnet nuförtiden. Alla tillverkare slår oss i reklamen med deras produkter är de som skall uppfylla "Nirvana".
Ändå vet vi att det inte finns ett enda bete som alltid leverarar, skulle så vara fallet skulle jag i alla fall sluta att fiska. Det måste finnas ett mått av sökarglädje och nyfikenhet i fisket, visst deppar man ibland när fisket inte funkar men desto roligare när allt stämmer.

VERTIKALJIGG
Vertikalfisket fortsätter sitt segertåg över Sverige och jag har testat en modell som jag fastnat för under sommaren. Illex gör dyra men riktigt bra jiggar, det är en modell som jag fastnat för och även lyckats med.
Det är Illex Lightning Slim i både 19 och 25 cm modellen.
Formen liknar mer en liten orm än en jigg men den levererar både gös och gädda, speciellt den längre varianten gillas av gäddan.

Grymma jiggar till vertikalfisket
Den hänger vågrät i vattnet och den sjunker snabbt ned genom vattenlagren och jag har kört med både 21 och 28 grams skalle. Den är lätt att hålla kvar på lodrät lina även med lite fart så den är lättfiskad.
Den länge varianen har jag två stingerkrokar på, medans 19 cm klarar sig med en singelkrok.
Jag fäster krokarna i buken på dessa då ja oftast fiskar dessa högre upp från bottnen.

TEKNIK
Den behöver inte mycket rörelse utan fiskar mer eller mindre själv. Jag gungar lite med spötoppen, ibland blandat med mjuka ryck. ibland får den gå ned i bottnen men oftast kör jag ca 0,5 - 1,5 meter över bottnen.
När båten glider fram i ca en halv knop börjar jiggen att slingra sig lite grann, knappt märkbart men tillräckligt.

Den längre 25 cm-varianten har jag två stingerkrokar på
Vid pelagiskt fiske så handlar det om att släppa över fisken och sedan bromsa in betet ca 1,5-2 m över ekot. Sedan är det bara att hålla stilla...Gösen brukar 9 gånger av 10 reagera direkt på jiggen framför allt den större. Antingen kliver den upp snabbt och vill ha sig en matbit eller så dyker den nedåt och är då förlorad.
Det är få jiggar som ger så tydligt besked, den mindre modellen på 19 cm kan bli inspekterad och sedan ratad det händer i princip aldrig på den stora, är de på väg så hugger dom!

Tight Lines!

torsdag 5 juli 2012

FULLMÅNE OCH GALET FISKE!!!

Som jag förutspådde så blev det en återigen en dag med fantastiskt fiske när månen var full. Jag och grabben var laddade till tänderna med spön, beten, drickor, mackor , godis och korvar inget skulle förbises.

VATTENFYLLD SKORV
Lillbåten har legat på sin plats i två månader nu sedan vårfisket avslutades, så det var en vattenfylld skorv. Myggen, bromsarna och värmen gjorde sitt för att sänka stämningen, men inget kunde stoppa oss denna dag vattnet tömdes på en svinblink!

På väg!

Alla vill inte fiska
Resan ned till sjön avnjöts i solen och Davva gick loss på kameran och fotade det mesta på vägen, hästar, grisar, kossor hamnade i linsfokusen. Snart skulle minneskortet fyllas med feta gösar men det visste vi inget om ännu.

En lugn Davva vet inte vad som väntar...















Vi närmar oss
Sjön låg i princip spegelblank när vi var framme och vi gjorde iordning grejorna och började vårt fiske i en djuphåla som producerar fina gösar, problemet är bara att nätmarodörerna vet om detta också. Allt för ofta får man byta djuphåla för näten ligger allt för tätt för att det skall vara givande. Men till min förvåning så var det nätfritt, vi hade chansen att få vara själva någon timme innan hålan skulle fyllas med färglada bojor och dunkar.

JÄTTEHUGG DIREKT!
Efter två minuters trolling så kommer det första hugget på mitt handhållna spö, ett stenhårt hugg och så blir det tvärstopp, inte en gungning eller skakning i spöt!
-Nu du Davva, har jag en gris på!
Gäddan går stenhårt åt sidan samtidigt som linan lämnar min hårt ställdaC3:a, ojojoj.
Nu bytte gäddan taktik och den kommer snabbt upp mot ytan och på den spegelblanka ytan ser jag hur gäddan plöjer fram i ytvattnet! Jag inser att hon kommer att försöka hoppa och skaka bort min 21 cm Butch så jag trycker ned spötoppen under vattenytan så mycket jag kan men med drygt tjugo meter lina blir det en marginell åtgärd,. Sekunden senare kommer luftsprånget, högt och med ett mycket imponerande gap skakar gäddan med sin fulla kraft och det lyckas, Butchen lossnar ur munnen och vid nedslaget så slår gäddan igen och vrider ned kroppen under vattnet och är borta...

Jaha så kan det gå, det är svårt att bedöma vikt på håll men inte ett gram under 8 kilo var känslan, kanske större ändå. Men det kommer nya chanser. Davva var mäkta imponerad av skådespelet och blev än mer taggad.

DAVVAS EFTERMIDDAG
Det var startskottet på en makalös huggperiod, men inga gäddor utan det var gösarna som ville ha eftermiddagsfika.
BAM! På Davvas handhållna spö där en Bomber 26a i XM7 skulle börja skörda och upp kommer en trekilosgös, nytt pers på första hugget.
Första över tre kilo

Redan nu stod det klart att det var en enda färg som gällde, gäddan hade gapat över min Butch i flourtiger och gösen över en likadan på Davvas handhållna. så på de spöna som satt i hållarna valde Davva en i samma färg men på en Westins Jätte och jag fortsatte med Butchen och bytte till ett djuptackel med en Bomber 16a i linändan.
Men återigen så är nästa hugg på Davvas sida, WJ-spöt bugade djupt och Davva kan efter ett par minuter åter höja sitt Pb på gös till 3.78kg!

Den ska upp, under ett leende
Jag hinner emellan med mitt enda hugg denna eftermiddag och en liten halvkilosgös kanar upp i ytan.

Andra personbästat
Vi hinner bara igång igen när Bombern ettriga gång letar upp en grov gös på sju meters djup, tungt, tungt stångas den innan Davva bryter upp gösen och efter lite vattenstänk ligger en ny fin gös i håven aningens större och visst, 3,87kg och ännu ett personbästa.


Jag byter ut Butchen på mitt handhållna och letar fram en till 26a med samma färg men kryddat med lite guldglitter. 
Tredje perset
Vi puttrar vidare och med jämna mellanrum så drillar Davva gös och jag håvar. Mina spön verkar vara rotenonbehandlade.

Så kommer storhugget på Davvas WJ, han får knappt ur spöet ur hållaren och det är en fin gös som stångas i frivattnet, när den håvas står det klart att det tjugo minuter nygamla pb;et kommer att ryka!
En vacker hona på 4,55kg och ca 75 cm.


Avslutningen på en grym gössvit av en cool kille
De tre tenorerna!
DET FORTSÄTTER EN STUND TILL
Från klockan två till sex drar Davva 11 gösar och två gäddor varav en på nästan fem kilo, jag har haft två hugg...då vrider sig vinden till ost och den ökar samtidigt som det mulnar på. Det slutar att hugga direkt, inte en känning har vi de närmaste två timmarna.
Vi byter plats och avslutar i en annan del av sjön medans vi trycker i oss lite korv och smågodis.
Jag byter till lite mörkare drag och vi kommer överrens om att hålla ut till tio.
Vid halvtio är det äntligen min tur igen, ett fint hugg skvallrar om en gädda och inte gös och visst en gädda på närmare sex kilo kan håvas, under tiden så ser jag att spöt i hållaren är på våg att glida ur så jag drar tillbaka det i hållaren. Då rycks det ur hållaren och det var tydligen fisk på, spöt försvinner för en stund under vattnet innan det dyker upp igen. Jag får backa båten och åka efter spöt, jag får tag i det och kan drilla en till på ca fem kilo. Davva får håva med den andra gäddan i nätet så det blir fullsatt en stund.

Två gäddor i samma håv
Häftigt nu skulle det bli dubbelposering med två finingar, jag letar fram kameran och medans Davva håller i håven. Då bestämmer sig den mindre för att dra, den gör ett elegant luftsprång och landar utanför håvkanten och försvinner.
Efter det så plockar vi ihop grejorna och vi kan nöjda bege oss hemåt under sommarnattens leende!

På väg hem efter en härlig dag
Solnedgång
Återigen har erfarenheten och statistiken visat att under vissa förhållanden så stämmer fisket otroligt bra. Det är inte bara nackdelar med att åldras...