Summa sidvisningar

söndag 23 maj 2010

Slöfiske och kartläggning av vatten

En veckas solsemester på Cypern fick mitt sargade knä att kännas lite bättre och efter att ha kommit hem välbehållna i fredagskväll så kunde jag inte hålla mig ifrån lite fiske i lördags.
Lördagen badade i sol och dryga 20 grader, inte det bästa vädret precis men det var bara skönt att komma ut på sjön igen. Jag fiskade på grynnor och branter i närheten av gäddans lekplatser men det var svårfiskat. De som högg var halvkilosgäddor som fortfarande hade sår efter leken på kroppen och efter några timmars nötande så bytte jag inriktning.
Sjön jag fiskade i har jag inte riktigt kartlagt färdigt. Jag har en handburen GPS en Colorado 300 med friluftskartan inlagd. Med den så ser man alla öar mm på sjöarna man är ute på. Till det så kartlägger jag 6 meterskurvan på sjöarna med ekolodet, sen markerar jag en Waipoint varje tvåhundrameter runt djuphålorna. Jag slökörde runt med båten i 8-10 knop och kunde markera ut ett gott antal WP runt sjön innan jag var färdig. Nu så har jag ett betydligt bättre grepp om hur djuphålorna är belägna.( Se inlägget om "Kartlägg dina hemmavatten" ) Sen avslutade jag med att kasta på en djupare grynna som jag misstänkte skulle kunna vara ett tillhåll för gösen. Mycket riktigt på första kastet så högg en mindre göshane på min ilsket gröngula Relaxjigg. Men sen nötte jag på i en timme till utan resultat. Nu väntar en rolig tid med fiske efter gös och målet är att kliva över femkilosstrecket igen, det var ett tag sen nu.

onsdag 12 maj 2010

Mindre mobil båt till ditt fiske

Att använda mindre båtar till små eller mellanstora vatten ger dig ofta stora fördelar mot en större båt. Du kan sjösätta den på fler platser, du kanske måste dra båten de sista metrarna, du är inte beroende av en ramp eller liknande. Du kan fiska på små vatten, dammar eller åar.

Jag har en Höga Rodd 390 som komplement till min större båt. Den kostade 11 000:- i nypris, men det går att få tag i likande objekt på Blocket för 4-6000:-.
Med en 5 hk fyrtaktare så har jag ett ekipage som tar mig ut på de flesta insjöar i mina domäner, med en rorkultsförlängare och sittandes på mittbrädan skrämmer jag upp den i 10 knop vid transport.
Sen är den perfekt att trollingfiska i mycket låga farter.

Det är inga problem att krypa fram i 0.6-0.8 knop.

Till spinnfiske så är den tillräckligt stabil för två fiskande, en står på toften i fören och en i aktern.

Innan fisket så är båten ”ren” dvs inget är skruvat i den såsom ekolod, spöhållare eller givare mm. Ekolodet och GPS har jag på en mindre verktygslåda där det finns ett mindre 12 V batteri ( 12 amp ) som energikälla. Den ställer jag sedan ovanpå bensintanken.

Givaren sitter på en liten planka som jag sätter fast bak i aktern med en mindre skruvtving.

Spöhållarna är av det amerikanska märket Down Easter som håller för allt som simmar i våra vatten, det genialiska med dessa hållare är att vid hugg så lyfter du spöet rakt upp och den släpper då sitt grepp. Det är sedan bara att drilla fisken snabbt.

Dessa skruvas fast i relingen och kan ställas in i alla vinklar.

När man har begränsat med utrymme gäller det att ha ordning i båten, spöbag och håv långt fram i båten tillsammans med de spön du inte fiskar med. Ankare, Våg, tänger, måttband, vågnät, säck, priest och andra prylar har jag i en hink, på så sätt har du allt på plats. Det skall vara så öppet som möjligt framför dina fötter så du kan stå och drilla utan att vara rädd att trampa sönder något

Packad båt
Väskor längst fram, de aktuella beteslådorna får plats bredvid mig, där jag sitter på avkrokningsmattan som får fungera som sittunderlag tills storgäddan bärgats.


Vi längre turer så har jag en plaststol från IKEA, Snille som jag bara köpt skalet av, dvs utan ben, som jag placerar på bakre sittbrädan. Den räddar ryggen under långa trollingpass. Det är bara att sätta sig ned och luta sig tillbaka, kroppens tyngd gör att den inte ramlar bakåt. En sån kostar dryga hundringen och är väl värd sina pengar.

Sommargädda i lillbåten

måndag 10 maj 2010

Ändrade regler för nätläggarna på Storsjön!!!

Kolla länken nedan och se resultatet av insändaren och protestlistorna som jag la ut i höstas om det omfattande nätläggningarna i Storsjön.

Gästriklands Tidning - En tidning inom Sveagruppen Tidnings AB

Posted using ShareThis

söndag 9 maj 2010

Summering av förleksfisket

I onsdags så skulle man briljera i den årliga korpfotbollen, tidigare så stod jag i mål eftersom det var min rätta plats under min aktiva karriär i bla Sandvikens IF, Sandvikens AIK och Gefle IF. Men problem med mina axlar gjorde att jag valde att lira ute istället...Vilket slutade i ett illa sargat vänsterknä, så nu hoppar man på kryckor och att fiska är just nu helt uteslutet, åtminstonde i ett par veckor framåt känns det som. Det som är så jävla tråkigt är att jag redan korsbandsopererat högerknät.
Kändes som enda soliga dagen i vintras
Nu kanske man glömt vilken JÄVLA VINTER vi hade, det blev bara 4 ismetepass för mig med blandat fiske, den största blev en på 7,24 kg som jag fick den 13 mars, samma morgon hade jag ett AS på, men den bytte djuphåla i en långrusning vilket resulterade i att krokarna tappade greppet. Man får bara en chans per vinter så den tog man inte denna gång.

27 mars så blev det premiär i öppet vatten då jag som vanligt satsade på Gavleåns gäddor, flötmete med levande bete utan större framgång.


När så de mindre sjöarna sköljde och de flesta andra åarna så blev det fem pass med spinn och jerkfiske i min lilla Höga Rodd 390, perfekt att ta med sig i kända och okända vatten.
Jag hade ett par riktigt roliga dagar då de romstinna honorna kastade sig över mina beten, oftast en I-Fish spinnfluga eller en Salmo Slider. Toppvikterna 9,34 - 7,82 och 7,1 kg är riktigt bra i dessa vatten.

Min bästa fisk på några år
Det blev varmt till slut

Så här långt har det blivit 69 gäddor på 10 pass, varav 16 över 4 kilo.

tisdag 4 maj 2010

Första hugget , en sjua!

Det blev ett kortare kvällspass igår efter jobbet. Vattentempen har nu stigit till över nio grader och det var fullt med liv i vassen. Det var grodor och paddor som ville para sig och fullt med sjöfåglar som också hade annat än mat i tankarna.
Raggarbild och bakåtkammat
Fisket var segt riktigt segt, nu har vi kommit till en period då det är få gäddor som äter, leken är i full gång. Det tog över två timmar innan jag hade första hugget, en gädda kastade sig över Salmo Slidern direkt efter nedslag, först kändes den liten bara följde med ett tiotal meter innan den började med ett par korta men snabba rusningar. När den gled förbi båten så hade den ryggen full med iglar, den hade tryckt på bottnen länge tydligen. Hon kämpade stenhårt nu och det blev fem-sex hårda rus med huvudskakningar men Slider satt envist kvar i mungipan.
Håvningen gick smidigt och hon mättes till 102 cm och 7,1 kg, fin medelvikt än så länge denna kväll...


Ooops, ibland blir det svårt med självutlösaren.

Fick sedan en kilosgädda på Abus spinnfluga i morotsfärgen. Det blev bara två hugg, ingen följare eller nåt som skulle tyda på något annat heller.