Summa sidvisningar

söndag 24 januari 2010

Tung ismetepremiär !


Efter att ha varit bortskämd med fina gäddor på de senaste årens ismetepremiärer så kom man ner på jorden ordentligt. En fällning och en gädda blev det magra facit när jag moloket plockade in grejorna vid 14.30-tiden. Att jag inte kommit ut tidigare är ju som ni läst helt beroende på vädret och snön. Jag blev faktiskt glatt överraskad att det inte var så mycket snö eller stöp som jag räknat med, isen var ca 15-20 cm tjock.
Jag satsade på en djuphåla utanför en mindre ö, där djupet var från 4 till 8 meter, två spön placerades på det grundare vattnet och övriga fyra på djupt vatten. Statiskt pelagiskt fiske efter aktivt jagande gädda...blev det inte.
En fällning vid tiotiden på det grundaste spöt mynnade ut i en gädda på 1,65 som släpptes i igen.
Sedan visade en större "Addemört" nervösa utslag och ålbjällran på vippan skakade och lät bort till isgrannarna 300 meter bort. En gädda var i närheten men något mer än en stressad mört blev det inte, hon sket i att äta helt enkelt. Isgrannarna hade också få fällningar MEN av de som kom upp vägde en över 9 kilo och en över 7 kilo! Men nästa gång är det min tur, vänta bara!

fredag 22 januari 2010

Månfaser !

Halvmåne i skymningen

Jag har bokfört de större gäddorna över 4 kilo och har till idag skrivit in drygt 400 gäddor över 4 kilo och 101 gäddor över 8 kilo i loggböckerna.
Det framstår att i mitt fiske i relativt grunda och grumliga sjöar i södra Norrland som att perioden runt och efter fullmånen är den period som de största fiskarna kommit upp under mitt fiske.

NYMÅNE INGEN LYCKA ÄN SÅ LÄNGE
Tiden runt nymåne har inte gett mig några större gäddor och bara en av de 40 största har huggit i dagarna före eller efter nymånen!
Endast 15 gäddor över 8 kilo har huggit dagarna innan och dagarna efter nymåne!
Däremot så har jag ofta ”mängdfisken” under denna period med flera mindre och mellanstora gäddor.

Men för den skull så fiskar jag inte mindre eller mer under någon period, kan jag och vill fiska, så åker jag ut oavsett månstånd.
Det finns ju även flera andra faktorer som är lika viktiga såsom väder, vind, vattentemp, mm.

MÅNVARV
Ett månvarv är drygt 29 dagar och i min tabell bygger jag den på 30 dagar med nymåne som dag 1.
Efter varje fiske tur med gäddor över 4 kilo så lägger jag in på vilken dag jag fick gäddan eller gäddorna, tex 3 st över 4 kilo dag 23, de över 8 kilo markeras i en egen kolumn och är den röda delen i stapeln som ni ser.
När man bokfört detta under några år så kanske ni också får fram ett mönster för ert fiske som ni kan ha nytta av.

Det är annars väldigt lätt att man kör med ”valda sanningar” att det inte hugger under fullmåne, att fisket är bäst när månen skall tändas osv. Säkert är det så i vissa vatten, det är jag helt övertygad om men innan man säger att det är så behöver man mer på fötterna.

I Lödde Å så kan man om man går igenom de största gäddorna se en tendens att några dagar in på nytändning är het och 7-8 dagar efter fullmånen, där är det färre gäddor som kommit upp runt fullmånen.

Men tom en sån gäddguru som David Lundqvist har haft lyckan runt fullmåne, sin största gädda tog han 11 mars 2001 på 19,8 två dagar efter fullmåne!
David anser sig själv slav under månen och tror stenhårt på nytändning.
2007 års största gädda fångades i Vättern av Magnus Jonzon som tog en jätte på 19,1kg i Vättern, den nöp också dagen innan fullmåne.
Fiskejournalen gick ju ifjol igenom massor av storgäddor fångade under många år och kom fram till att det är svårt att säga att en viss månfas är bättre än någon annan

fredag 8 januari 2010

GÄDDANS KONDITIONSFAKTOR

Konditionsfaktorn speglar ditt vattens potential att producera riktigt grov gädda. Har inte ditt hemmavatten de egenskaper som krävs för att gäddan skall bli riktigt grov spelar det ingen roll hur mycket du försöker. Gäddorna kommer ändå aldrig att nå över 13 kilo.
Detta är ett faktum som gäller i oerhört många gäddvatten, hur ser det ut i ditt?

Hur räknar du ut gäddans konditionsfaktor?
Mallen är:
100 x fiskens vikt i gram / (längd x längd x längd) =

Dvs du delar den första summan med den andra i parentesen.
Viktigt när du slår på miniräknaren att använda parentesen.

Ett exempel:
100 x 9440 / (111 x 111 x 111) = 0,69

Konditionsfaktorn på en gädda som är 111 cm lång och väger 9440 gram ligger på 0,69. Det innebär att den har en god kondition.
Jag har gjort en enkel tabell för att visa vad jag menar.

KONDITIONSMALL FÖR MINA VATTEN

0 – 0.59 Mycket låg konditionsfaktor, långa slanka gäddor, lite mat och syrefattiga grunda och ofta grumliga vatten.

0.60 – 0.65 Låg kondition, slanka gäddor, mycket mat, syrefattiga, relativt grunda och färgade vatten.

0.66 – 0.75 God kondition, bred rygg, mycket mat med syrerikt relativt klart vatten och större djup.

0.76 – 0.89 Mycket god kondition. Bred rygg, stor buk, syrerika djupa och klara vatten. Förleksgäddor eller senhöst/vintergäddor.

0.91 - Extrem kondition. Ofta förleksgäddor, breda, feta och långa gäddor. Lever i extrema vattenmiljöer typ Lödde å, Fryken eller Vättern eller gäddor i regnbågsvatten.

Det här är en grov generalisering över vattenmiljöerna men visst kan en grund och
grumlig insjö ge någon enstaka individ över tretton kilo med inte med någon större
regelbundenhet.
I mina sjöar kommer en 110 cm gädda aldrig att kunna nå en vikt på mer än 7.5 - 10.5 kg.

I extremt sällsynta fall kan den toppa elva kilo. En 120cm gädda ligger på 9.5 - 12 kg.
I Lödde å, Blekinge skärgård, Fryken, Vättern och vissa andra vatten så kan man lägga på ett eller flera kilo på dessa längder.
Ofta ligger konditionsfaktorn klart över 0.8.

För att en gädda skall nå över 0.8 i konditionsfaktor krävs en livsmiljö som gör att gäddan året om kan finna syrerikt och svalt vatten med god tillgång till betesfisk.
Det skall vara ett vatten med större vattendjup med relativt klart vatten och gärna med ädelfisk i sjön. Även andra stora populationer med större betesfisk, typ braxen eller id eller annan fet fisk är viktigt.
På detta så krävs det gener i gäddan som gör att den kan växa sig riktigt stor.

I de större älvarna och åarna som har förbindelse med havet finns också storvuxen gädda med rekordpotential. Här stiger lax, öring eller sik upp. Även stora mängder vitfisk söker sig för lek under våren. Gäddan följer efter och finns i närheten, ofta är konditionsfaktorn över 0.75.

De flesta sjöarna i Gästrikland är för grunda och näringsrika för att kunna producera gäddor över 13 kg. Storsjön som är största sjön har ett max djup på 15 meter. I kombination med mycket näringsrikt och grumligt vatten gör att det under sommartid inte finns tillräckligt med svalt och syrerikt, djupt vatten för gäddan att vistas i, därför växer inte gäddorna under sommaren utan får en slankare vigör.
Max vikten ligger idag på ca tolv kilo och konditionsfaktorn på 0.55 - 0.75.
Den producerar dock många gäddor på 7 – 10 kilo.

VAD ÄR DEN STOR GÄDDA?
Alltså för att fånga riktigt grov gädda så är vattnets potential i sig viktigare än fiskarens kunnande.
Jag har accepterat att jag har dom gäddvatten jag har, så på hemmaplan kommer en åttakilos gädda alltid att vara något extra.
Sätt dig själv och räkna på dina gäddor, det är enkelt och roligt. Har du vatten med rekordpotential? eller har du också drabbats av att ha ett hemma vatten med ”De långa slanka gäddornas förbannelse!”

tisdag 5 januari 2010

FISKE-DEPRESSION!!!


NY ISTID?
Vafan hände?
Har väl inte varit maken till vinter på år och dar, några dagar in i december såg det ut som det brukar dvs runt nollan och snöfritt och sen har kylan och snön lamslagit mitt fiske ordentligt. Inte en tur under julen då det tills idag kommit ca 65-70 cm snö i Gävletrakterna, bra för min Vasaloppsträning men inte för det jag vill göra.

Tempen just nu visar -16 så att ge sig ut på lakpimpel är inte heller att tänka på men så fort kylan släpper så skall pirken i botten och vi skall ta några lakar. Januari och februarikvällar på isen är fantastiskt kul ibland. Hittar man vandringsstråken så kan det bli 8-10 lakar en kväll.

Gäddfisket får vänta tills det blir en mildvädersperiod som får snötäcket att packa ihop sig och det blivit enklare att gå ut på vattenvidderna.
HÅLL UT Dennis, håll ut!